De deur voor Russische atleten blijft volgens de voorzitter van de Europese atletiekfederatie tot het laatste moment open bij de EK atletiek in Amsterdam.

"Ik heb vandaag nog contact gehad met de werkgroep van de IAAF die zich bezighoudt met verzoeken van individuele Russen om toegelaten te worden tot de Spelen en andere wedstrijden, maar er was nog geen beslissing genomen", zei voorzitter Svein Arne Hansen.

Wel is besloten om Yuliya Stepanova, die klokkenluider in de Russische dopingaffaire, een startbewijs te geven voor de EK. Ze zal onder een neutrale vlag deelnemen en begint woensdag als deelneemster op de 800 meter aan het toernooi.

De Europese atletiekfederatie toonde zich in het Stedelijk Museum zeer tevreden over de innovaties die in Amsterdam zijn doorgevoerd. Met name de keuze om de kwalificaties voor het discuswerpen en speerwerpen op het Museumplein te houden, viel in goede aarde.

Dat geldt ook voor het introduceren van een halve marathon en wedstrijden voor paralympische atleten. "Ik heb bovendien een heel goede indruk van de organisatie hier", aldus Hansen.

Hansen opende dinsdag aan het eind van de middag de EK officieel tijdens een korte plechtigheid op het Museumplein. Daar was ook koning Willem-Alexander bij aanwezig.