Aan de komende editie van de Volvo Ocean Race doet weer een Nederlandse boot mee, met Simeon Tienpont aan het roer. De 34-jarige zeiler is de schipper van het jacht dat wordt gesponsord door AkzoNobel. 

De Nederlandse multinational maakte dinsdag bij de pier van Scheveningen bekend met een eigen team mee te doen aan de loodzware zeilrace over de oceanen. Team AkzoNobel presenteerde zich als eerste deelnemer aan Mark Turner, de nieuwe racedirecteur.

Tienpont deed al twee keer mee aan de Volvo Ocean Race, in 2005-2006 als 'rookie' in de talentenboot van Team ABN Amro en vorig jaar voer hij twee etappes mee aan boord van Team Vestas Wind. De Nederlander won twee keer de prestigieuze America's Cup met de Amerikaanse boot Oracle.

Den Haag

De komende editie van de Volvo Ocean Race begint eind volgend jaar in de Spaanse havenstad Alicante. Na een tocht van 45.000 zeemijlen (ruim 83.000 kilometer) langs elf grote steden op vijf continenten, is de finish in juni 2018 in Den Haag.

Tijdens de laatste editie deden de zeiljachten Den Haag ook al aan, toen voor een tussenstop. De Nederlandse boot Brunel van schipper Bouwe Bekking eindigde in het klassement als tweede.

''Ik voel me vereerd om schipper van Team AkzoNobel te zijn'', zei Tienpont in Scheveningen, waar de pier een kleurrijke make-over heeft gekregen van de internationale verfonderneming. ''Ik kan niet wachten om te beginnen. Ik ga er alles aan doen om de race te winnen.''

Bestuurslid Conrad Keijzer van de multinational noemde de samenwerking met Tienpont ''een winnende combinatie''.

De schipper, die in 2013 de Conny van Rietschoten Trofee kreeg als zeiler van het jaar, gaat zelf de bemanning van zijn jacht samenstellen. Bekking hoopt ook weer met een eigen boot te kunnen meedoen aan de Volvo Ocean Race.

Als het aan directeur Turner ligt, komt er tevens weer een vrouwenboot in de zeilrace om de wereld. Tijdens de laatste editie bestond Team SCA volledig uit zeilsters, onder wie Carolijn Brouwer. ''We willen de volgende Ocean Race niet starten met alleen maar mannenteams, ik ga er alles aan doen dat ook vrouwen weer vertegenwoordigd zijn'', zei Turner in Scheveningen.