De 68 Russische atleten die alsnog hopen mee te doen aan de Spelen in Rio zijn met het internationaal sporttribunaal CAS en internationale atletiekfederatie IAAF overeengekomen dat er snel een beslissing zal komen.

"De partijen zijn een versnelde procedure overeengekomen, die met een uitspraak op 21 juli eindigt", liet het CAS maandag weten.

De 68 atleten willen ondanks de langdurige schorsing van de Russische atletiek vanwege de diepgewortelde dopingcultuur deelnemen aan de Spelen die van 5 tot en met 21 augustusworden gehouden. Ze zijn fel tegen een algehele uitsluiting, omdat daardoor ook de 'schone' atleten worden getroffen.

Het IAAF buigt zich zelf nog over een klein aantal individuele zaken. Deze Russische atleten moeten bij de herzieningscommissie van de atletiekfederatie onder meer overtuigend kunnen aantonen dat ze nooit tot het Russische dopingsysteem hebben behoord en dat ze de afgelopen jaren geregeld zijn getest in andere landen met een erkend antidopingbeleid.

Stepanova

Yuliya Stepanova kreeg eind vorige week als eerste atlete uit Rusland toestemming om weer te mogen deelnemen aan internationale wedstrijden. Dat betekent dat ze al tijdens de Europese kampioenschappen, die deze week in Amsterdam worden gehouden, in actie komt.

De middenafstandloopster onthulde als 'klokkenluidster' eind vorig jaar in een Duitse tv-documentaire het omvangrijke dopingschandaal in haar land.

Vanwege die bijdrage aan de strijd tegen doping besloot de herzieningscommissie, waartoe ook de Nederlandse oud-meerkampster Sylvia Barlag behoort, unaniem dat ze onder neutrale vlag mag deelnemen aan wedstrijden.