Bondscoach Mitch Fenner van de Nederlandse turners is zondagmiddag op 70-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. De Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie heeft dat zondagavond bekendgemaakt.

Twee jaar geleden werd bij de Brit kanker geconstateerd en al die tijd leefde hij in de wetenschap dat hij niet te genezen was.

Toch bleef Fenner zich tot het laatst toe maximaal inzetten en leidde hij de turners als ploeg naar de Olympische Spelen, komende maand in Brazilië. Zijn dood komt als een schok, aldus de KNGU.

De kwalificatie voor Rio de Janeiro met een team mag voor een belangrijk deel op het conto van de gedreven Engelsman geschreven worden, zegt de turnbond.

"Zijn gepassioneerde aanpak en benadering hebben velen geïnspireerd en is van enorme betekenis geweest voor de ontwikkeling van het Nederlandse turnen."

Regerend olympisch kampioen Epke Zonderland schijft maandag op Twitter: "Gisteravond kwam het onverwachte en trieste nieuws dat onze bondscoach Mitch is overleden. Wat een gemis."

Zwarte dag

Topsportmanager en technisch directeur Hans Gootjes, die Mitch Fenner in 2010 benaderde om zijn grote ervaring, spreekt van een zwarte dag voor de turnsport in Nederland, Groot-Brittannië en ver daarbuiten.

"Ik heb met veel topcoaches mogen werken, maar Mitch is met geen ander te vergelijken. We gaan hem ongelooflijk missen, zowel professioneel als persoonlijk."

Het overlijden is ook een klap voor de turners die zaterdag bij wedstrijden in Heerenveen selectie moeten afdwingen voor de ploeg die naar Rio gaat. Er gaan vijf mannen naar de Spelen.

De specialisten Epke Zonderland en Yuri van Gelder kunnen rekenen op een plek in het team, maar voor de andere plaatsen ligt de strijd nog open. Op zondag wordt de samenstelling van het team bekendgemaakt.