Michael Phelps doet volgende maand op drie afstanden mee tijdens de Olympische Spelen. De zwemmer plaatste zich zaterdag (lokale tijd) op de slotdag van de Amerikaanse trials ook met verve voor de 100 meter vlinderslag.

Hij won de afstand in een tijd van exact 51 seconden. Eerder was Phelps al zeker van deelname aan de 200 meter vlinderslag en de 200 meter wisselslag.

De 31-jarige Amerikaan is met achttien gouden medailles de succesvolste olympiër ooit. Hij begint in Rio aan zijn vijfde en laatste Spelen.

Phelps, die na de Spelen van 2012 al even stopte, neemt na het toernooi definitief afscheid, waardoor de wedstrijd in Omaha zijn laatste voor eigen publiek was.

"Die wilde ik dus echt niet verliezen", zei hij na zijn gewonnen race. "Mijn tijd is oké, maar het moet beter als ik goud wil winnen."

Comeback

Phelps maakte in 2014 een comeback. Vlak erna werd hij voor de tweede keer betrapt op rijden onder invloed. Hij werd voor zes maanden geschorst door de Amerikaanse zwembond en miste het WK van 2015.

Phelps raakte depressief en belandde zelfs in een kliniek waar hij met overmatig alcoholgebruik moest afrekenen. De Amerikaan raakte weer op het goede pad na zijn verloving met Nicole Johnson, een voormalig Miss Californië met wie hij inmiddels een zoontje heeft.

Phelps was vijftien jaar toen hij debuteerde op de Spelen van Sydney in 2000. Zijn meest succesvolle Spelen waren die in 2008 in Peking toen hij acht keer goud pakte.