Marco Aurelio Klein, het hoofd van het Braziliaanse antidopinglaboratorium in Rio de Janeiro, is vrijdag ontslagen naar aanleiding van de schorsing die de organisatie kreeg opgelegd door het WADA.

Het wereldantidopingagentschap besloot een week geleden tot de straf omdat het laboratorium in Rio niet voldeed aan de internationale normen. De Spelen in de Braziliaanse stad beginnen over vijf weken.

Klein wordt opgevolgd door voormalig judoka Rogerio Sampaio. De 48-jarige Braziliaan veroverde goud op de Zomerspelen van 1992 in Barcelona.

Sampaio gaat volgende week met officials van het WADA om tafel. Hij hoopt ervoor te zorgen dat de schorsing van het Braziliaanse dopinglaboratorium in de komende weken wordt opgeheven.

Mocht Sampaio daar niet in slagen, dan wijkt het Internationaal Olympisch Comité (IOC) tijdens de Spelen voor dopingtests waarschijnlijk uit naar Los Angeles, Salt Lake City, Bogota, Havana of Mexico-Stad.

Beroep

De Braziliaanse autoriteiten kunnen binnen drie weken beroep aantekenen tegen het besluit van het WADA bij het internationaal sporttribunaal in Lausanne (CAS).

Het dopinglaboratorium in Rio kent een bewogen geschiedenis. WADA deed het lab in 2013 al eens in de ban, omdat het niet in staat bleek verboden middelen goed op te sporen. In de afgelopen jaren is er met financiële steun van de Braziliaanse overheid alles aan gedaan om wel het vereiste niveau te halen.

Het is de bedoeling om bij de Spelen van Rio (5-21 augustus) circa 5000 dopingcontroles uit te voeren. Tijdens de Paralympische Spelen (7-18 september) gaat het om ongeveer 1200 tests.