Matchfixing

NOC*NSF voegt zich bij netwerk IOC tegen matchfixing

Sportkoepel NOC*NSF is maandag als eerste nationaal olympisch comité toegetreden tot een netwerk van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) tegen matchfixing en illegaal wedden door sporters.

Hiermee krijgen NOC*NSF en de bij haar aangesloten sportbonden toegang tot een arsenaal aan gegevens.

Onder die gegevens vallen onder meer verdachte gokbewegingen en andere signalen die kunnen duiden op matchfixing en illegale weddenschappen van sporters op hun eigen competities.

Gerard Dielessen, algemeen directeur van NOC*NSF, reageerde maandag tevreden op de nieuwe ontwikkeling. "Toegang tot dit netwerk van IOC is een belangrijke stap om ons te wapenen tegen matchfixing en illegale weddenschappen binnen de sport", zei hij.

"Het letterlijk grensoverschrijdende karakter van matchfixing vraagt om goede internationale uitwisseling van informatie. NOC*NSF zou graag zien dat er ook op nationaal niveau gegevens optimaal kunnen worden uitgewisseld."

Vorige maand bleek nog dat de helft van de Nederlandse tennissers in de mondiale top duizend wel eens is benaderd voor matchfixing. In februari van dit jaar werd er bewezen dat er in het verleden in het voetbal matchfixing plaatsvond in de Eredivisie.

Lees meer over:
Tip de redactie