Valentino Rossi neemt het zichzelf kwalijk dat hij zondag tijdens de TT van Assen in leidende positie van de baan gleed.

De 37-jarige Italiaan leek met nog tien ronden te gaan op weg naar de overwinning toen hij zich verslikte in het nog natte asfalt en in de grindbak belandde. 

"Het was mijn fout, ik ging te hard. Ik vond mezelf wel een beetje een idioot", blikte de Italiaan terug tegenover Corriere dello Sport.

Rossi knokte zowel voor- als nadat de race vanwege een hoosbui werd stilgelegd om de overwinning met onder meer Andrea Dovizioso, die kort voor zijn landgenoot zelf ook van de baan gleed. Rossi kwam na de ingelaste regenpauze sterker voor de dag. 

"Ik ging in het tweede deel van de race sneller en had meer grip. Ik remde in de bocht waar ik onderuit ging ook op hetzelfde punt, maar ik reed dit keer iets sneller dan daarvoor en daardoor crashte ik", beschreef Rossi zijn val.

Marquez

De Italiaan zag door zijn val concurrenten Marc Marquez en Jorge Lorenzo verder uitlopen in de strijd om de titel. "Het wordt nu een stuk lastiger om ze bij te halen. Maar ik moet verder en ga het in de volgende races gewoon weer proberen." 

Lorenzo kwam als elfde over de streep, als slotstuk van een weekend dat de regerend kampioen uit Spanje waarschijnlijk snel zal willen vergeten.

"Ik heb me dit weekend nooit goed gevoeld op de motor. Ik dacht dat ik in de race wel vijfde of zesde zou kunnen worden, maar in de regen werd het een stuk lastiger", zei Lorenzo na afloop.

Miller 

De verrassende winnaar Jack Miller besefte dat zijn stuntzege een onverwachte uitschieter was. "Ik moet wel realistisch zijn; ik heb nog veel te leren", zei de 21-jarige winnaar, die tot zondag geen rol van betekenis speelde in de MotoGP.

Miller baarde in 2015 opzien met zes overwinningen in de Moto3 en kreeg de kans om dit jaar al zijn debuut te maken in de MotoGP. "De stap van Moto3 naar MotoGP is groot en het was niet gemakkelijk. Toch heb ik de gok genomen en hier in Assen heeft het zich voor het eerst uitbetaald", aldus de Australiër.

Hij had ook wat recht te zetten , want Miller presenteerde zich in zijn eerste MotoGP-races vooral als brokkenpiloot en liep daarbij blessures op.

"Ik koos er juist voor kalm aan te doen in de regen, want ik heb de neiging nogal eens te enthousiast te racen. Maar het gevoel was zo goed, dat ik aan aandurfde Marc Marquez in te halen. Ik zag dat hij weinig risico nam. Voor mij is het een bewijs dat ik geen idioot op een motor ben."