Jack Miller heeft zondag verrassend de MotoGP-race tijdens de TT van Assen gewonnen. De Australiër hield het hoofd koel in regenachtige omstandigheden en boekte zijn eerste zege in de koningsklasse van de motorsport.

Miller kwam aan de leiding na valpartijen van onder meer publiekslieveling Valentino Rossi en Andrea Dovizioso, in een race die met nog twaalf ronden te gaan enige tijd werd stilgelegd vanwege een hoosbui.

De 21-jarige Miller bleef uiteindelijk de Spaanse WK-leider Marc Marquez voor. De Brit Scott Redding werd derde. Marquez deed wel goede zaken in de strijd om de titel. Door het uitvallen van Rossi en slechts een tiende plaats van Jorge Lorenzo zag Marquez zijn voorsprong flink groeien.

De race begon al op een natte baan en dat leverde bijna een andere verrassing op. De Colombiaan Yonny Hernandez, die normaal niet vooraan te vinden is, reed snel naar de leiding in de wedstrijd en bleef daarbij onder meer Dovizioso en Rossi voor. 

Hernandez had de perfecte afstelling voor de natte baan en leek op weg naar een stunt, maar zag zijn avontuur stranden in de grindbak. Er zouden nog veel coureurs volgen die de finish niet haalden. 

Na het wegvallen van Hernandez waren het Dovizioso, Rossi, Danilo Petrucci en Redding die in een gevecht verwikkeld raakten om de zege. Die strijd werd echter verstoord door de Nederlandse zomer. Het circuit in Assen werd door een hoosbui volledig blank gezet, wat de wedstrijdleiding deed beslissen om de rode vlag uit te hangen. De race werd enige tijd stilgelegd. 

Marquez

Na de herstart waren het opnieuw Rossi en Dovizioso die vooraan te vinden waren. Ze kregen echter gezelschap van Marquez, met achter hem Miller. 

Dovizioso en Rossi zagen hun kans op de eindzege niet veel later eindigen in de grindbak. Beide Italianen schoven kort na elkaar van de baan. Marquez leek de gelukkige derde en pakte de leiding, maar rekende daarbij buiten Miller.

De Australiër nam op overtuigende wijze het heft in handen en passeerde Marquez, die de uiteindelijke winnaar niet meer bij kon halen. Als een ervaren rot reed Miller zijn Honda vervolgens naar de streep, voor zijn eerste MotoGP-overwinning in zijn nog korte loopbaan.

Uitverkocht

De TT van Assen werd dit jaar op zondag verreden, waar dat normaal altijd op zaterdag gebeurde. Dat bleek succesvol: In totaal waren er 105.000 betalende bezoekers aanwezig in Assen. 

De massale toestroom naar het circuit leidde zondag tot een lange file op de A28. Veel bezoekers stonden uren stil tussen Beilen en Assen en misten daardoor de races in de Moto3 en deels ook Moto2.