De Nederlandse volleybalsters hebben zich zondag in de World Grand Prix geplaatst voor de Final Six. Dat is voor het eerst sinds 2009.

Oranje moest in de laatste groepswedstrijd in Hongkong afrekenen met Duitsland en deed dat gedecideerd. De ploeg van bondscoach Giovanni Guidetti gunde de tegenstander geen enkele set: 3-0 (25-23 25-20 25-22).

Door de zege is Nederland niet meer te achterhalen door concurrent Servië. De finaleronde van de World Grand Prix wordt van 6 tot en met 10 juli in het Thaise Bangkok gespeeld.

Oranje treft daar naast het gastland ook China, de Verenigde Staten, Rusland en Brazilië. Nederland was in 2007 voor het laatst de beste op het prestigieuze toernooi.

Duitsland wist dit jaar nog geen zege te pakken in de Grand Prix. De ploeg is bezig met een flinke verjonging, nadat Duitsland plaatsing voor de Spelen miste.

Geluk

Toch had Oranje de nodige moeite. Een gelukkige service van Celeste Plak die via de netband binnen viel, leverde Nederland de eerste set op.

Guidetti, in het verleden acht jaar bondscoach van Duitsland, had naast Plak ook een basisplaats voor spelverdeelster Laura Dijkema, Lonneke Sloetjes, Maret Balkestein-Grothues, Robin de Kruijf, Yvon Beliën en libero Debby Pilon-Stam.

Na de gelukkige zege in de eerste set kwam Oranje niet meer in de problemen. Aan de hand van Sloetjes, die liefst twintig punten maakte, sleepte de ploeg ook de tweede en derde set binnen.