De Jamaicaanse sprinter Kemar Bailey-Cole heeft bekendgemaakt het zikavirus te hebben opgelopen. De 24-jarige atleet kampt met rugpijn en stijve spieren.

Desondanks hoopt Bailey-Cole, die vier jaar geleden een aandeel had in de gouden medaille die de Jamaicaanse estafetteploeg veroverde op de 4x100 meter bij de Spelen van Londen, zich volgende week bij de trials te plaatsen voor de Spelen.

Bailey-Cole ontdekte per toeval de reden van de pijntjes die hij ondervond. "Ik dacht eerst dat het kwam door het harde trainen. Maar toen ik bij de kapper was geweest, ontdekte mijn vriendin een bultje in mijn nek", zei de sprinter zaterdag in de krant Jamaica Gleaner.

Dat bultje werd veroorzaakt door een mug die het zikavirus bij zich droeg. "Herstellen is lastig, ik heb vlekken op mijn lichaam en last van mijn oog. Maar ik heb in ieder geval geen spierpijn meer."

Selectie

Bailey-Cole, die twee jaar geleden goud pakte op de 100 meter bij de Commonwealth Games in Glasgow, strijdt met onder anderen Usain Bolt, Asafa Powell, Yohan Blake en Nickel Ashmeade om een plek in de Jamaicaanse selectie voor de Spelen.

Bij de Spelen in Londen in 2012 kwam hij in actie tijdens de voorronde van de 4x100 meter. Bailey-Cole maakte toen in de finale plaats voor Bolt, die Jamaica naar het goud en een nieuw wereldrecord leidde (36,84).

De sprinter miste vorig jaar de WK atletiek in het Chinese Peking vanwege een hamstringblessure.

Testevents

Eerder deze maand werden er bij 44 testevents in Rio geen besmettingen met het zikavirus gevonden. Er werden 7000 atleten, 8000 vrijwilligers en 2000 officials getest.

Er was een debat opgelaaid over het al dan niet door laten gaan van de Spelen vanwege het virus. Een groep van zo'n 150 wetenschappers riep in een open brief de wereldgezondheidsorganisatie WHO op het evenement uit te stellen of te verplaatsen.

Het zikavirus wordt door muggen overgebracht en is vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen; het kan bij ongeboren kinderen leiden tot hersenafwijkingen.