Dinsdag 4 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Enrico Lacruz

Boksen Bokser Lacruz pakt goud op olympisch kwalificatietoernooi

Amateurbokser Enrico Lacruz heeft zaterdag bij het olympisch kwalificatietoernooi in Baku goud gewonnen in de klasse tot 60 kilogram. De 22-jarige lichtgewicht uit Huissen versloeg Anvar Joenoesov uit Tadzjikistan in de finale op punten: 3-0.
Door ANP

Lacruz moest het initiatief in de eerste ronde nog aan zijn tegenstander laten, maar schreef de tweede en derde ronde resoluut op zijn naam dankzij zijn betere techniek en voetenwerk: 29-28, 29-28 en 29-28.

Lacruz voldeed donderdag met zijn zege in de kwartfinales al aan de internationale kwalificatie-eis voor Rio 2016. In deze gewichtsklasse verdienden de eerste vijf boksers van het eindklassement in Baku een olympisch startbewijs.

Lacruz heeft echter nog niet voldaan aan de nationale kwalificatienormen van sportkoepel NOC*NSF. Hij staat nog te laag op de wereldranglijst. Volgens bondscoach Hennie van Bemmel is zijn beschermeling daardoor een "bespreekgeval" voor deelname aan de Olympische Spelen in augustus in Brazilië.

Zijn eindzege in Baku kan Lacruz mogelijk nog helpen in de olympische discussie op Papendal. De Nederlandse kampioen maakte in Azerbeidzjan sowieso indruk met vijf overwinningen op rij. Max van der Pas (-75 kg) en Roy Korving (-91 kg) zagen in Baku hun olympische missie stranden.

Bondsridder

Peter Müllenberg en Nouchka Fontijn kwalificeerden zich eerder al voor Rio 2016. Zij zijn de eerste Nederlandse boksers sinds Barcelona 1992 die op het olympisch bokstoernooi uitkomen.

Tijdens de algemene vergadering van de Nederlandse boksbond zaterdag in Utrecht werden beiden voor hun geslaagde kwalificatiecampagne benoemd tot bondsridder. Deze eer viel eerder te beurt aan Arnold Vanderlyde, Pedro van Raamsdonk en Orhan Delibas.


Lees meer over:

Enrico Lacruz

Aanbevolen artikelen