Russische atleten en de Russische atletiekfereratie spannen volgende week een zaak aan bij het internationale sporttribunaal CAS om het besluit van de IAAF om geen Russische atleten toe te laten op de Olympische Spelen ongedaan te krijgen.

Dat heeft de voorzitter van de Russische atletiekfederatie Mikhail Butov donderdag aan perbureau Tass laten weten.

Werelddopingagentschap WADA legde vorig jaar november bloot dat in de Russische atletiek jarenlang systematisch doping is gebruikt, met steun van de staat en de veiligheidsdiensten. Rusland is er volgens de IAAF de afgelopen maanden onvoldoende in geslaagd het tij te keren.

Russische atleten mogen daardoor niet meedoen aan de Spelen in Rio en evenmin aan de EK in Amsterdam, die over twee weken van start gaan. Dit besluit van de internationale atletiekfederatie IAAF wordt gesteund door het Internationaal Olympisch Comité.

Afzonderlijke besluiten

Russische atleten die kunnen aantonen dat ze geen dopingverleden hebben, mogen wat IOC-voorzitter Thomas Bach betreft wel naar de Spelen, op augustus beginnen in Rio de Janeiro.

De bestuurder drong er bij de IAAF op aan om afzonderlijke besluiten te nemen over Russische sporters die nergens worden genoemd in verband met het dopingschandaal.

Mochten deze sporters dan toch deelnemen in Rio, dan gebeurt dat als het aan het IOC ligt onder de Russische vlag en niet onder de vlag van het IOC, zoals eerder werd verondersteld.

Juridische koers

"Een of meerdere zaken worden volgende week aangespannen bij het CAS", blikt Bukov vooruit op de juridische strijd.

"We moeten onze juridische koers nog bepalen, maar er is een groep advocaten op de been gebracht. Sowieso wordt er een groepsvordering ingediend, maar mogelijk worden er ook zaken over individuele sporters aangespannen."