Las Vegas krijgt vanaf het seizoen 2017/2018 voor het eerst een team in een van de vier grote Amerikaanse sportcompetities. De Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL wees de gokstad woensdag een nieuwe ploeg toe.

Het bestuur van de NHL stemde unaniem voor het plan om vanaf het seizoen 2017/2018 in Las Vegas te gaan spelen. De competitie zal worden uitgebreid van 30 naar 31 teams.

"Wij denken dat dit een geweldige kans is, niet alleen voor Las Vegas, maar ook voor onze competitie", zei NHL-baas Gary Bettmann.

Miljardair Bill Foley zal de eigenaar worden van de ploeg in Las Vegas, die nog geen naam heeft. Foley moet 500 miljoen dollar (zo'n 442 miljoen euro) betalen aan de NHL voor de uitbreiding van de competitie. Dat bedrag zal gelijk worden verdeeld over de huidige dertig teams.

De nieuwe ploeg zal gaan spelen in de T-Mobile Arena, een stadion ter waarde van 330 miljoen euro en met een capaciteit van 17.368 dat afgelopen april werd geopend. Het gebouw staat vlak bij de Las Vegas Strip, de hoofdstraat van de stad waar alle bekende casino's aan gelegen zijn.

Gokcultuur

De vier grote Amerikaanse sportcompetities NFL (American football), NHL (ijshockey), NBA (basketbal) en MLB (honkbal) waren vanwege de gokcultuur in Las Vegas altijd huiverig om toestemming te geven aan een ploeg om zich te vestigen in de stad in Nevada.

Las Vegas, met een inwonersaantal van ongeveer 2.2 miljoen, is daardoor momenteel de grootste stad in Amerika zonder groot sportteam.

De laatste jaren nam het sentiment tegen een sportploeg in Las Vegas af, mede doordat via internet ook op alle sportwedstrijden kan worden gegokt. NFL-ploeg Oakland Raiders is momenteel aan het inventariseren of het ergens in de komende jaren kan verhuizen naar 'Sin City'.

Draft

De laatste keer dat de NHL uitbreidde was voor het seizoen 2000/2001, toen Minnesota (Wild) en Columbus (Blue Jackets) een ploeg kregen.

Volgende zomer zal er een zogenaamde 'expansion draft' plaatsvinden, waarin het nieuwe team uit Las Vegas één speler van elke huidige ploeg mag kiezen om zijn selectie samen te stellen.

De bestaande NHL-teams mogen dan acht tot tien van hun spelers 'beschermen'.