Met een 2-0 overwinning op Litouwen hebben de Nederlandse beachvolleybalsters woensdag in Stavanger de eerste horde genomen op weg naar een ticket voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Op de Continental Cup waar één starbewijs te verdienen is, wonnen Jantine van der Vlist en Sophie van Gestel, en Jolien Sinnema en Rimke Braakman hun duels.

Het duo Van Gestel/Van der Vlist versloeg het jonge Litouwse team Urte Andriukaityte en Irina Zobnina met 21-15, 21-19. Sinnema/Braakman had drie sets nodig tegen Monika Povilaityte en Ieva Dumbauskaite 16-21, 21-16, 15-13.

In de kwartfinale speelt Nederland tegen Italië, dat afrekende met Polen.

Olympisch ticket

Op het olympisch kwalificatietoernooi in Noorwegen spelen landen tegen elkaar. De winnaar van het evenement mag één team afvaardigen naar de Olympische Spelen.

Op basis van hun plek op de wereldranglijst gaat het duo Van der Vlist/Van Gestel naar Brazilië als de missie slaagt.

De nummers twee en drie van de Continental Cup krijgen begin juli nog een herkansing op de World Continental Cup in Sochi waar nog twee olympische startbewijzen klaarliggen.

Het Nederlandse topteam Marleen van Iersel en Madelein Meppelink heeft zich op basis van haar ranking al gekwalificeerd voor de Spelen.