De Olympische Spelen in Rio de Janeiro worden voor beachvolleyballer Reinder Nummerdor (39) zijn laatste grote toernooi. 

''Het zijn definitief mijn laatste Spelen. Misschien ga ik nog een seizoen door maar de kans is heel groot dat het mijn laatste wedstrijden worden. Het is mooi geweest’’, zei Nummerdor woensdag op een persbijeenkomst met de Nederlandse beachvolleybalteams.

Nummerdor doet in augustus voor de vijfde keer in zijn loopbaan mee aan de Spelen. In Sydney (2000) en Athene (2004) maakte hij deel uit van het Nederlandse zaalvolleybalteam.

In Peking (2008) en Londen (2012) vormde hij als beachvolleyballer een team met Richard Schuil.

Met een vierde plaats in Londen was Nummerdor het dichtst bij een medaille maar olympisch eremetaal ontbreekt nog steeds op zijn erelijst. Met Christiaan Varenhorst moet dat in Rio de Janeiro gaan veranderen.

Dochter

Nummerdor legde woensdag uit dat hij al vaker heeft gedacht aan stoppen, onder meer na de Spelen in Londen. De aanstaande geboorte van zijn eerste dochter brengt die beslissing in een stroomversnelling.

"Ik zal het ongetwijfeld heel erg gaan missen, maar sommige dingen ga ik ook missen als kiespijn. Ik kijk er ontzettend naar uit om met mijn gezin thuis te kunnen zijn.''

Met het naderende einde van zijn actieve loopbaan komt er ook een einde aan de succesvolle samenwerking met de boomlange blokkeerder Varenhorst. Hun hoogtepunt tot dusver was de zilveren medaille op het wereldkampioenschap vorig jaar in eigen land.

Varenhorst (26) kondigde woensdag aan dat hij het beachvolleyballen na de Spelen op een laag pitje zet. Hij wil zijn studie commerciële economie weer oppakken en pas volgend seizoen weer serieus terugkeren op het strand.

Met wie hij in de toekomst een team gaat vormen is nog niet bekend. Samen met bondscoach Gijs Ronnes zijn ze op zoek naar een geschikte partner. "Ik kijk zeker rond, bijvoorbeeld in de jeugd. We hebben daar ideeën over maar concreet of definitief is er nog niks'', zei hij.