Golfer Rory McIlroy neemt geen deel aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De Noord-Ier vreest in Brazilië te worden besmet met het zikavirus.

In een verklaring laat McIlroy weten dat het gevaar op besmetting een risico is dat hij niet wil nemen, meldt Reuters

"Mijn gezondheid en die van mijn familie komen op de eerste plaats", zegt de huidige nummer 3 op de wereldranglijst, die beseft dat de kans op besmetting laag is. 

McIlroy uitte eerder al zijn zorgen over zika, dat de hersenen van baby's aantast. Kinderen van besmette vrouwen worden in sommige gevallen geboren met een te kleine schedel en onvolgroeide hersenen. Het zikavirus wordt verspreid door Aedes-muskieten en is seksueel overdraagbaar. 

Begin juni stelde de topgolfer juist dat hij "klaar is om te spelen" in Brazilië. "Door het advies dat ik de laatste tien dagen ontvangen heb, zijn mijn zorgen wat afgenomen."

Terugkeer

McIlroy zou deelnemen aan het olympische golftoernooi. De sport keert voor het eerst sinds 1904 terug op de Spelen. 

Onlangs had een groep van zo'n 150 gezondheidsdeskundigen in een open brief opgeroepen de Spelen niet door te laten gaan vanwege het risico op besmetting. De wereld gezonheidsorganisatie WHO stelde toen al dat de Spelen ''geen noemenswaardige invloed'' zullen hebben op de verspreiding van het virus.

Onder andere wielrenner Tejay van Garderen en golfers Vijay Singh en Marc Leishman lieten eerder al weten niet deel te nemen aan de spelen vanwege het virus. Andere atleten hebben voor de zekerheid hun sperma in laten vriezen, voor het geval ze op de Spelen besmet raken.