WADA dreigt met algehele schorsing Rusland voor Rio

Het mondiale antidopingagentschap WADA zal Rusland mogelijk volledig uitsluiten van de Spelen van komende zomer in Rio de Janeiro als bewezen wordt dat de staat een dopingprogramma steunde tijdens de Olympische Spelen van Sochi.

"Als de beschuldigingen waar zijn, dan zullen we grondig en effectief reageren", stelde WADA-voorzitter Craig Reedie maandag op een conferentie in Londen.

Het antidopingagentschap is in afwachting van een onderzoek van de Canadees Richard McLaren naar beschuldigingen van Grigory Rodchenkov.

De voormalig directeur van het antidopinglaboratorium in Moskou vertelde vorige maand aan The New York Times onder meer dat tientallen Russische sporters, onder wie vijftien medaillewinnaars, doping kregen tijdens de Olympische Spelen van 2014 in Sochi.

De Russische staat was volgens hem betrokken bij de hele operatie.

Rapport

Het rapport van McLaren zal uiterlijk op 15 juli, twee weken voor de start van de Spelen in Rio, afgerond zijn. "We zullen in de komende weken de resultaten van dit onafhankelijke onderzoek te horen krijgen", aldus Reedie.

"Als het rapport melding maakt van welke overtreding dan ook, dan geeft ons dat de mogelijkheid om een precedent te scheppen en te demonstreren dat we de sport schoon willen maken. De hele wereld zal naar ons kijken."

Reedie wilde niet bevestigen dat Rusland zeker volledig zal worden uitgesloten van de Spelen als het rapport bewijzen vindt voor een door de staat gesteund dopingprogramma. "Maar als die bewijzen er zijn, dan zullen we zeker iets serieus te zeggen hebben."

Atletiek

De internationale atletiekfederatie IAAF bepaalde afgelopen vrijdag dat er definitief geen Russische atletiekploeg mag deelnemen in Rio.

De Russische atletiekbond was al maanden geschorst voor internationale wedstrijden wegens grootschalig dopinggebruik, dat werd ondersteund door de staat en veiligheidsdiensten.

Het WADA en het internationaal olympisch comité (IOC) schaarden zich achter de beslissing van de IAAF. Het IOC zal zich dinsdag op een speciale bijeenkomst in Zwitserland nog officieel buigen over de schorsing.

"Het is bemoedigend dat de IAAF zijn verantwoordelijkheid heeft genomen", herhaalde Reedie maandag nog maar eens. "Als er duidelijk bewijs is dat er buiten atletiek ook andere sporten bij het dopingprogramma betrokken waren, dan hoop je dat de relevante internationale bonden hetzelfde doen als de IAAF."

Onderzoeker McLaren stelde vorige week in een persbericht dat hij in zijn "voorlopige" resultaten al wat bewijs had gevonden voor een Russisch dopingprogramma.

Lees meer over:
Tip de redactie