Golf

Golfer Dustin Johnson wint US Open ondanks strafslag

Dustin Johnson heeft zondag voor het eerst in zijn loopbaan een major gewonnen. De Amerikaanse golfer kreeg een controversiële strafslag in zijn laatste ronde, maar schreef desondanks de US Open op zijn naam.

De 31-jarige Johnson eindigde met 276 slagen (4 onder par) op de lastige Oakmont Country Club nabij Pittsburgh. Zijn landgenoten Jim Furyk en Scott Piercy en de Ier Shane Lowry eindigden op drie slagen als tweede.

De Spanjaard Sergio Garcia (280 slagen) werd gedeeld vijfde en wacht daardoor nog steeds op zijn eerste majorzege, terwijl de nummer één van de wereld Jason Day uit Australië met 282 slagen gedeeld achtste werd.

Johnson begon de vierde en laatste ronde met een achterstand van vier slagen op Lowry, maar de Ier vergooide zijn kansen op de winst door een ronde van 76 slagen (zes boven par). Johnson, de leider halverwege de US Open, profiteerde met een slotronde van 69 (-1).

De nummer zes van de wereld eindigde vorig jaar als gedeeld tweede achter Jordan Spieth bij de US Open en behaalde in zijn carrière ook al top vijf-klasseringen bij de andere drie majors (Masters, Brits Open, PGA Championship), maar hij wachtte nog op zijn eerste zege in een van de vier grootste golftoernooien.

Nicklaus

Johnson speelde vrijwel zijn gehele slotronde in de wetenschap dat hij mogelijk een strafslag zou krijgen.

Organisator USGA bestrafte de Amerikaan na zijn ronde inderdaad omdat zijn bal voor een putt op de vijfde hole zou hebben bewogen, maar de sanctie had uiteindelijk geen gevolgen voor Johnson.

Verschillende (oud-)topspelers spraken schande van de beslissing van de USGA om Johnson tijdens zijn ronde te vertellen dat hem mogelijk een straf boven het hoofd hing.

Legende Jack Nicklaus noemde dat in gesprek met ESPN "vreselijk" en "zeer oneerlijk". Rory McIllroy, die de cut niet haalde in Oakmont, sprak op Twitter van "amateuristisch" en "belachelijk" gedrag van de USGA.

Lees meer over:
Tip de redactie