Cleveland Cavaliers heeft zondag ten koste van Golden State Warriors voor het eerst in de clubhistorie de titel in de NBA veroverd. 

De Cavaliers waren in Oakland in de zevende en beslissende wedstrijd van de NBA Finals met 93-89 te sterk voor de thuisspelende Warriors.

Cleveland wachtte al ruim 51 jaar op een titel in een van de vier grote Amerikaanse sporten (American football, basketbal, honkbal en ijshockey). De American footballers van de Cleveland Browns bezorgden de stad in Ohio in 1964 het laatste grote kampioenschap.

LeBron James - geboren en getogen in het nabij Clevenland gelegen Akron, Ohio - was wederom de grote man bij de 'Cavs' met 27 punten, 11 rebounds en 11 assists.

De forward was in de vorige twee wedstrijden goed voor 41 punten en noteerde zondag de derde 'triple double' ooit in een zevende wedstrijd van de NBA-finale na Los Angeles Lakers-spelers Jerry West (1969) en James Worthy (1988).

Met nog twee minuten te gaan blokte hij bovendien op schitterende wijze een lay-up van Andre Iguodala en met nog tien seconden te gaan schoot hij een vrije worp raak voor de eindstand. Na afloop werd James voor de derde keer in zijn carrière verkozen tot meest waardevolle speler (MVP) van de NBA-finale.

Video: Hoogtepunten 'Game 7' NBA-finale

James leidt Cleveland Cavaliers naar historische NBA-titel
James leidt Cleveland Cavaliers naar historische NBA-titel

Huilen

Na de laatste zoemer barstte James in huilen uit. "Ik weet niet waarom we de moeilijkste weg moesten nemen, maar ik bleef er altijd in geloven", zei hij direct na afloop tegen ESPN. "Dit is ongelooflijk, het voelt niet echt."

Een week geleden stond titelverdediger Golden State nog op een 3-1 voorsprong in de best-of-seven-serie, maar door drie zeges op rij is Cleveland alsnog kampioen.

Het team van James is de eerste ploeg ooit in een NBA-finale die een 3-1 achterstand ombuigt in een zege. De vorige 32 teams lukte dat niet.

Vorig jaar speelden Cleveland en Golden State ook al de finale. Het team uit Oakland was destijds wel de sterkste (4-2).

Curry

James, die in zijn zesde NBA-finale op rij speelde en zijn zevende in totaal, pakte in 2012 en 2013 de titel met de Miami Heat, waarna hij in 2014 terugkeerde bij Cleveland. Hij speelde tussen 2003 en 2010 ook al voor de Cavaliers, maar kwam in die periode nooit verder dan een verloren finale in 2007.

De Warriors schreven dit reguliere seizoen geschiedenis door 73 wedstrijden te winnen, een NBA-record. Vedette Stephen Curry werd bovendien de eerste speler die unaniem werd verkozen tot MVP, maar de ploeg van coach Steve Kerr kon het historische seizoen niet afsluiten met een titel.

Curry was in de zevende wedstrijd van de finale goed voor zeventien punten, dertien onder zijn gemiddelde voor het seizoen. De point guard miste twaalf van zijn negentien schoten. Draymond Green werd topscorer voor de Warriors met 32 punten. Daar voegde de power forward 15 rebounds en 9 assists aan toe.

Luid

In de vorige zes wedstrijden van de finale was het verschil tussen de beide ploegen minimaal elf punten, maar voor bijna twintigduizend fans in de zeer luide Oracle Arena in Oakland maakten de Warriors en de Cavaliers er een zeer spannende 'Game 7' van.

Golden State voorkwam in eigen huis een rampzalig slechte start zoals in wedstrijd vijf en zes; de ploeg van Kerr had een achterstand van één punt (22-23) na het eerste kwart en leidde bij rust met 49-42.

In het derde kwart was Cavaliers-guard Kyrie Irving goed voor 12 van zijn 26 punten, waardoor Cleveland met slechts een achterstand van één punt de laatste twaalf minuten van het seizoen in ging.

Ook in het vierde kwart ontliepen de ploegen elkaar amper, maar een driepunter van Irving met minder dan twee minuten te gaan bracht de Cavaliers op een 92-89 voorsprong. Die klap kwamen de Warriors ondanks twee driepuntspogingen voor Curry niet meer te boven.