Porsche wint 24 uur van Le Mans na bizarre ontknoping

Porsche heeft zondag de 24 uur van Le Mans gewonnen na een bizarre ontknoping. De zege in de roemruchte endurancerace leek naar Toyota te gaan, maar in de laatste vijf minuten viel de wagen van de Japanse fabrikant stil. 

Het zou de eerste zege ooit zijn geweest van Toyota in Le Mans. Porsche, dat een halve minuut achter Toyota reed, profiteerde en zegevierde zo voor de tweede keer op rij. In totaal heeft Porsche de 24 uur van Le Mans nu al achttien keer gewonnen.

De winnende coureurs van de Porsche met startnummer 2 waren de Duitser Marc Lieb, de Zwitser Neel Jani en de Fransman Romain Dumas.

Op het moment dat de Toyota met startnummer 5 vrijwel stilviel door technische problemen zat de Japanner Kazuki Nakajima achter het stuur. De Brit Anthony Davidson en de Zwitser Sebastién Buemi waren de andere coureurs. 

De tweede plaats ging nu naar de andere Toyota, met de #6 van de Fransman Stephan Sarrazin, de Japanner Kamui Kobayashi en de Brit Mike Conway. 

Video: Toyota verliest voorsprong in laatste minuten

Webber

Audi, dat de race sinds 2000 veertien keer won, beleefde een tegenvallende editie met veel problemen en een gebrek aan snelheid. De twee auto's van de Duitse formatie kwamen respectievelijk als derde en vierde over de streep.

De Porsche met startnummer 1, van onder anderen voormalig Formule 1-coureur Mark Webber, leek zaterdag nog de favoriet voor de zege bij de 84e editie in Le Mans. Een kapotte waterpomp zorgde rond middernacht echter voor veel problemen, waardoor een grote achterstand werd opgelopen.

Van der Garde

De best geklasseerde Nederlander was Nico-Pieter de Bruijn (#33) in een Oreca 05 op de negende plaats. Jeroen Bleekemolen (#48) finishte als 34e. Giedo van der Garde en Ho-Pin Tung zijn uitgevallen door crashes buiten hun schuld.

In de belangrijkste GT-klasse ging de zege naar het teruggekeerde Ford, dat met vier Ford GT's aan de start verscheen. De #68 Ford GT troefde de #82 Ferrari van onder meer oud-Formule 1-coureur Giancarlo Fisichella af.

Lees meer over:
Tip de redactie