Atletiek

'IAAF-voorzitter Coe is met gekochte stemmen aan macht gekomen'

Voorzitter Sebastian Coe van de internationale atletiekfederatie IAAF zou door gekochte stemmen aan de macht zijn gekomen. 

Dat meldt het programma Panorama van de BBC. Papa Massata Diack zou Afrikaanse stemmen hebben geregeld voor Coe om het voorzitterschap veilig te stellen.

Papa Massata Diack is de zoon van de Senegalees Lamine Diack, die van corruptie wordt verdacht.

De IAAF heeft de beschuldigingen inmiddels verworpen. De 59-jarige Coe werd in augustus van vorig jaar in Peking gekozen als voorzitter van de internationale federatie.

De Britse oud-topatleet kreeg 115 stemmen, zijn concurrent Sergey Bubka 92. Panorama baseert de beschuldigingen op basis van verschillende onderschepte e-mails.

Uit de onthulling van de BBC blijkt ook dat Coe een parlementaire commissie zou hebben misleid toen bekend werd dat de atletiek bol staat van dopingpraktijken.

Shobukhova

Volgens Panorama wist Coe al voor de Spelen van 2012 in Londen dat marathonloopster Liliya Shobukhova uit Rusland doping had gebruikt.

De atlete zou 450.000 euro aan medewerkers van de IAAF hebben betaald om toch aan de Spelen deel te kunnen nemen. Coe was toen al vicevoorzitter van de IAAF.

Coe raakte eerder al in opspraak omdat hij weet zou hebben gehad van pogingen tot omkoping bij de toewijzing van de WK's atletiek van 2017 in Londen en 2019 in Doha.

Ook zou hij als adviseur van het Amerikaanse sportmerk Nike hebben gelobbyd voor het Amerikaanse Eugene als gastheer van het WK van 2021.

Lees meer over:
Tip de redactie