Doping

IAAF schorst drie leden in onderzoek naar Russisch dopingschandaal

De ethische commissie van de internationale atletiekfederatie IAAF heeft drie stafleden geschorst die in verband worden gebracht met het Russische dopingschandaal.

Volgens de IAAF zijn voormalig communicatie-directeur Nick Davies, diens vrouw en antidopingmedewerkster Jane Boulter-Davies en hoofd van de medische dienst Pierre-Yves Garnier tijdelijk geschorst vanwege een onderzoek naar schendingen van de ethische regels. Dat meldt persbureau AP vrijdag.

De schorsing geldt voor 180 dagen en is vrijdag ingegaan. Het onderzoek zou verband houden met een email die in juli 2013 is gestuurd naar toenmalig IAAF-president Lamine Diack, verzonden door zijn zoon, Papa Massata Diack. Die was destijds een marketing consultant voor de IAAF.

Davies zou een 'onbekende som geld' hebben aangenomen en de onderzoekers van de IAAF daarover hebben misleid. Hij legde in december zijn taken al neer, toen hij in opspraak kwam. De Brit fungeerde als rechterhand van IAAF-voorzitter Sebastian Coe.

Diack

De 83-jarige Senegalees Diack en zijn zoon worden ervan verdacht geld te hebben aangenomen om positieve dopingtests van Russische atleten te verdoezelen. Diack was tussen 1999 en 2015 president van de IAAF.

In die mail openbaarde Diack dat genoemd trio afwist van de deze betalingen en zelf ook geld heeft ontvangen om de positieve gevallen te verzwijgen.

Lees meer over:
Tip de redactie