Doping

Mutko ziet Duitse beschuldigingen als 'gerichte aanval' op Rusland

Vitaly Mutko, de Russische minister van Sport, heeft geen goed woord over voor de beschuldingen dat hij persoonlijk betrokken zou zijn bij een dopingschandaal.

Volgens een documentaire van de Duitse zenders ARD en WDR, die woensdag werd uitgezonden, zou hij een positieve test van een voetballer die actief is op het hoogste niveau hebben verdoezeld.

"Het kan niet alleen als Duitse media worden gezien. Het is een gerichte aanval op Rusland, kalm en weldoordacht", aldus de 57-jarige Mutko volgens het Russische persbureau Tass.

De Rus Grigory Rodchenkov, voormalig hoofd van het dopinglaboratorium in Moskou, zou een van de mensen achter de documentaire zijn. "Rodchenkov werkt voor mensen die hem een schuilplaats hebben gegeven. We weten niet welke informatie hij sinds 2005 verzameld heeft. Hij is er nog steeds mee bezig", beweert Mutko.

De minister denkt dat Rodchenkov het ook op hem voorzien heeft. "Ik ben zijn doelwit. Hij haat me, dat blijkt uit al zijn interviews. Mijn adviseur heeft me hierop gewezen. Ik heb hem ontslagen."

Hertesten

Mutko vindt ook dat er een einde moet komen aan het hertesten van bloed- en urinestalen van de Zomerspelen uit 2008 en 2012. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) begon eerder dit jaar samen met antidopingagentschap WADA aan het opnieuw testen van de stalen in het antidopinglaboratorium in Lausanne.

Daarbij werden volgens het IOC 55 stalen positief bevonden, waarvan 22 van Russische atleten zouden zijn. Twee daarvan bleken bij de B-staal alsnog negatief.

"Alle stalen die door het laboratorium zijn gestest moeten ongeldig worden verklaard", aldus Mutko. "Een laboratorium dat ten onrechte een positieve test afneemt moet de accreditatie worden afgenomen."

Rio

Bij het hertesten worden vooral stalen onderzocht van atleten die ook komende zomer bij de Spelen in Rio de Janeiro zullen deelnemen. Alle Russische atleten zijn voorlopig geschorst door de internationale atletiekfederatie IAAF.

Het IOC beslist op 17 juni of zij alsnog mogen uitkomen in Rio.

Lees meer over:
Tip de redactie