Schaatsen

Vertrekkend ISU-baas begrijpt niets van ophef over meldonium

Vertrekkend ISU-baas Ottavio Cinquanta begrijpt niets van de internationale ophef over het sinds januari verboden middel meldonium.

De 77-jarige Italiaan neemt vrijdag na 22 jaar afscheid als voorzitter van de internationale schaatsbond. In het Kroatische Dubrovnik wordt dan een nieuwe voorzitter gekozen.

Wereldkampioen sprint Pavel Kulizhnikov werd eerder dit jaar betrapt op gebruik van meldonium, maar zegt het middel niet meer genomen te hebben sinds het verboden is.

"Hoe kun je een Rus veroordelen voor het nemen van meldonium in december, als meldonium toen was toegestaan?", aldus Cinquanta dinsdag tegenover de NOS.

De ISU heeft de schorsing van Kulizhnikov inmiddels opgeheven. De Italiaan verwacht dat de zaak geen gevolgen heeft voor de Rus, ondanks dat er nog een procedure tegen hem loopt bij het IOC. "Ik denk dat zijn advocaat goede redenen heeft om in beroep te gaan tegen het besluit van het IOC."

Medaille inleveren

Cinquanta vindt dat sporters die na winst alsnog betrapt worden op doping, hun medaille niet hoeven in te leveren. "Ik heb als sporter de plicht om schoon deel te nemen. Maar ik heb het recht, als ik win, volgens het systeem van toen waarmee op doping is gecontroleerd, mijn medaille te houden", zei Cinquanta.

De Italiaan maakt zich zorgen over de toekomst van het langebaanschaatsen. De Nederlandse dominantie op de Olympische Spelen van Sotjsi heeft de sport volgens Cinquanta geen goed gedaan.

 "Het was zorgwekkend, want de Nederlanders wonnen te veel. Dat is niet in het belang van de toeschouwers."

Tip de redactie