De uitvaart van bokslegende Muhammad Ali vrijdag wordt een grote bijeenkomst waarop vertegenwoordigers van alle grote wereldreligies aanwezig zullen zijn.

De meeste van hen zullen ook een herinnering aan de bokser delen. Ook koning Abdullah van Jordanië spreekt, meldt persbureau AP.

Bij de dienst kunnen 22.000 mensen aanwezig zijn. De ceremonie wordt ook live uitgezonden op WLWT.com.

De uitvaart wordt voorafgegaan door een processie. Die voert de kist met het stoffelijk overschot van Ali door zijn geboortestraat, de buurt waar hij opgroeide en eindigt op de plek waar hij als olympisch kampioen in 1960 werd gehuldigd.

Acteur Will Smith en voormalig bokskampioen Lennox Lewis dragen vrijdag samen met een aantal anderen de kist met daarin het lichaam van Muhammad Ali.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is ook een van de sprekers op de uitvaartbijeenkomst, evenals de Amerikaanse oud-president Bill Clinton en Billy Crystal.

Moslimbegrafenis

Donderdag vindt er een traditionele islamitische rouwdienst plaats voor de 3 juni overleden bokser, in de Freedom Hall in zijn geboorteplaats Louisville in Kentucky. Hier kunnen 18.000 mensen bij aanwezig zijn. Voor deze locatie is gekozen omdat Ali hier in 1960 zijn eerste professionele gevecht won.

Ali maakt de laatste tien jaar zelf al plannen voor zijn uitvaart. Hij wilde met klem dat de bijeenkomst zijn leven en zijn levensvisie zou reflecteren en dat mensen van elke huidskleur en elk geloof welkom zou zijn.

Video: Koningen en presidenten op uitvaart Muhammad Ali

Alle wereldreligies vertegenwoordigd op uitvaart Muhammad Ali
Alle wereldreligies vertegenwoordigd op uitvaart Muhammad Ali

Parkinson

Het stoffelijk overschot van de bokser is maandag aangekomen in Louisville.

Ali overleed op 74-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Phoenix (Arizona), waar hij was opgenomen met ademhalingsproblemen. De wereldberoemde bokser, bijgenaamd 'The Greatest', leed al meer dan dertig jaar aan de ziekte van Parkinson.