Tennis

Bertens eerste Nederlandse vrouw in top 30 sinds 2008

Kiki Bertens is maandag door haar uitstekende prestaties op Roland Garros gestegen naar de 27e plaats op de wereldranglijst. De Wateringse is de eerste Nederlandse vrouw in de top dertig in meer dan acht jaar.

Bertens begon twee weken geleden nog als de nummer 58 van de wereld aan Roland Garros. Ze versloeg op het gravel in Parijs onder meer de als derde geplaatste Angelique Kerber en de als achtste ingeschaalde Timea Bacsinszky, maar verloor in de halve finale van Serena Williams. Begin dit jaar was Bertens nog de mondiale nummer 101.

Michaëlla Krajicek was in februari 2008 op de dertigste plaats de laatste Nederlandse speelster in de top dertig. Dat is ook de hoogste positie ooit van de 27-jarige Krajicek, die nu buiten de top 200 staat.

De wereldranglijst voor vrouwen werd in 1975 in het leven geroepen. Bij de mannen gebeurde dat twee jaar eerder. De beste Nederlandse vrouw ooit was Betty Stöve in 1977 op de vijfde positie. Tom Okker was in 1974 de beste Nederlandse man ooit op de derde plaats. Richard Krajicek was in 1999 de mondiale nummer vier.

Haase

Bij de mannen is Robin Haase nog altijd best geplaatste Nederlander op de wereldranglijst. Hij steeg vier plaatsen en staat nu op de 82e plaats. Igor Sijsling, die de tweede ronde haalde op Roland Garros steeg vijf plaatsen en is nu de mondiale nummer 118. Thiemo de Bakker leverde zes plaatsen in en staat nu op positie 126.

Deze week komen er veel Nederlanders in actie op het grastoernooi in Rosmalen. De 24-jarige Bertens speelt woensdag in de eerste ronde tegen de 34-jarige Mirjana Lucic-Baroni uit Kroatië. Omdat Bertens vorig jaar tot de halve finales kwam in Rosmalen heeft ze veel punten te verdedigen.

Indy de Vroome is maandag de eerste Nederlandse die in actie komt in de eerste ronde. De 20-jarige Brabantse speelt tegen de Amerikaanse Coco Vandeweghe. 

De partijen van Haase, Sijsling en Richel Hogenkamp staan voor dinsdag of woensdag op het programma.

Tip de redactie