Handbal

Handbalsters besluiten EK-kwalificatiereeks met zege op Oostenrijk

De Nederlandse handbalsters hebben de EK-kwalificatiereeks zaterdag winnend afgesloten. In Den Bosch werd Oostenrijk met 35-22 verslagen.

De wedstrijd was om des keizers baard, want Oranje had zich donderdag door een ruime 45-16 zege op Bulgarije en de winst van Spanje op Oostenrijk (33-26) al geplaatst voor het EK.

Nederland eindigde als eerste in de groep met tien punten uit zes wedstrijden. Nummer twee Spanje was ook al zeker van het EK. Oostenrijk werd derde, Bulgarije eindigde als vierde. Het EK vindt in december in Zweden plaats.

Lois Abbingh was in het laatste kwalificatieduel de meest trefzekere met negen doelpunten. Estavana Polman scoorde vijf keer in de sfeervolle hal, Laura van der Heijden en Danick Snelder troffen drie keer doel. Bij rust leidde Nederland al met 18-11.

Nycke Groot en Yvette Broch, twee vaste waarden in de Nederlandse ploeg, zaten op de tribune. Zij kregen rust na een slopend seizoen, waarin ze met hun Hongaarse ploeg Györi de landstitel veroverden en de finale van de Champions League speelden. Groot is zelfs genomineerd voor wereldhandbalster van het jaar 2015.

De internationals van Oranje krijgen nu even vakantie na een lang seizoen, waarin ze zilver wonnen op het WK en zich voor het eerst in de geschiedenis plaatsten voor de Olympische Spelen. Eind juni komt de selectie op Papendal bijeen en begint de voorbereiding op Rio.

Lees meer over:
Tip de redactie