Bokswereld geraakt door overlijden Muhammad Ali

De bokswereld reageert geschokt op het overlijden van bokslegende Muhammad Ali.

Nadat woordvoerder van de familie Bob Gunnell zaterdagmorgen bekendmaakte dat de 74-jarige Ali was overleden, twitterde voormalig rivaal George Foreman dat "een deel van mij is weggegleden, het beste deel."

Bokser Roy Jones Jr. reageerde eveneens op het sociale medium: "Mijn hart is diep bedroefd, maar ik ben dankbaar en opgelucht dat de grootste nu rust heeft gevonden in vrede."

Evander Holyfield werd viermaal wereldkampioen in de klasse waar ook Ali in uitkwam. Hij zegt op het Amerikaanse medium SportsCenter: "Ik heb hem altijd gezien als een voorbeeld. Toen ik 8 jaar oud was zeiden ze al tegen mij dat ik Ali zou worden."

'We zijn een legende kwijt'

Ook actieve boksers zijn geschokt door het wegvallen van Ali. "Woorden kunnen niet uitleggen wat Muhammad Ali heeft gedaan voor de sport", zegt Floyd Mayweather. "Hij is een van de mensen die de weg hebben vrijgemaakt zodat ik ben wie ik ben. We zijn een legende kwijt."

Ook Manny Pacquiao reageert: ''Wij hebben vandaag een gigant verloren. Het boksen heeft enorm veel geprofiteerd van het talent van Muhammad Ali. Maar de mensheid haalde nog meer profijt uit diens goedheid.''

"God kwam voor zijn kampioen", zegt Mike Tyson reageert in een reactie op het overlijden van Ali.

Don King, een van de grote zakelijke mensen achter de bokser, noemt de sterfdag van Ali een droevige dag in het leven. "Ik hield van Ali, hij was mijn vriend."

Geprezen als mens

Ook buiten de bokswereld wordt Ali herdacht en geprezen als mens. Barack Obama schrijft in een verklaring: "Muhammad Ali was niet alleen een geweldige vechter in de ring. Hij vocht voor rechtvaardigheid, hij heeft gevochten voor ons'', zo verwees de Amerikaanse president naar de burgerrechten. ''Ali was de grootste. Punt.''

De Amerikaans presidentskandidaat Donald Trump noemt Ali een "zeer groot kampioen en een mooie man. Hij gaat door iedereen gemist worden." 

IOC-voorzitter Thomas Bach heeft zich ook uitgesproken over het overlijden. ''Muhammad Ali stal de harten van de mensen over de hele wereld. Niet alleen vanwege zijn boksprestaties. Hij heeft zich ingezet voor vrede en tolerantie. Ik zal hem herinneren als een trotse maar bescheiden man, die mij erg geïnspireerd heeft.''

Zanger Lionel Richie betitelt Ali al zijn held voor altijd en Formule 1-coureur Jenson Button haalt een quote aan van de bokslegende: "Als je alleen al denkt aan dat je mij kan verslaan. Dan kun je beter wakker worden en je verontschuldigen." Felipe Massa, collega van Button, noemt Ali de grootste inspiratie en sportheld ooit. 

Nederlandse reacties

Ook uit Nederland komen verschillende reacties binnen van sporters waaronder judoka Dex Elmont, schermer Bas Verwijlen en voetballer John Heitinga, die in een bekende uitspraak van de bokser aanhaalt: "Tel niet de dagen, maar laat de dagen tellen."

Video: Bokslegende Muhammad Ali overleden

Lees meer over:

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

Transferoverzicht Eredivisie

Transferoverzicht Eredivisie
Tot en met 31 augustus konden spelers van club wisselen. Bekijk alle afgeronde deals in de Eredivisie.

NUwerk

Tip de redactie