Muhammad Ali is vrijdag op 74-jarige leeftijd overleden. De legendarische bokser werd donderdag wegens ademhalingsproblemen al opgenomen in een ziekenhuis in Phoenix.

Dat heeft zijn familie bevestigd aan NBC News. In de nacht van vrijdag op zaterdag meldden familieleden al aan persbureau Reuters dat de oud-bokser, die leed aan de ziekte van Parkinson, er heel slecht aan toe was.

De naaste familieleden waren met spoed naar het ziekenhuis gekomen om afscheid van Ali te nemen, bevestigde dochter Hana Ali.

Volgens de dochter van de Amerikaan bleef diens hart nog kloppen nadat al zijn organen al waren uitgevallen. "Zijn hart wilde niet stoppen. Het bleef zeker nog dertig minuten kloppen. Niemand die dit ooit heeft meegemaakt. Het was een bewijs voor zijn krachtige wil en geest."

Ali's familie stond de meervoudig wereldkampioen zwaargewicht bij in het ziekenhuis. "We probeerden sterk te zijn en fluisterden in zijn oor: 'Je mag gaan nu, met ons gaat het goed. We houden van je en we bedanken je. Je mag nu naar God gaan.'"

Ze hielden Ali's handen vast en zongen islamitische gebeden, vervolgde Hana. "Onze harten doen pijn, maar we zijn blij dat papa nu vrij is."

Video: Bokslegende Muhammad Ali overleden

Parkinson

Eerder stelde de familie nog dat Muhammad Ali in goede conditie verkeerde. Hij zou niet lang in het ziekenhuis hoeven blijven.

Ali leed al ruim dertig jaar aan Parkinson. De ademhalingsproblemen zouden moeilijk zijn te behandelen vanwege de ziekte. Volgens ingewijden bracht hij zijn laatste maanden vooral door in een rolstoel.

Dit belette hem overigens niet om in december nog stelling te nemen tegen presidentskandidaat Donald Trump en zijn voorstel alle moslims de toegang tot de VS te ontzeggen.

"Wij moslims moeten een blok vormen tegen mensen die de islam misbruiken voor hun eigen agenda", stelde de bokser.

Legendarisch

Ali, ook wel 'The Greatest' genoemd, was oud-wereldkampioen in het zwaargewicht. De olympisch kampioen van Rome 1960 in het lichtzwaargewicht groeide uit tot een legende door zijn imposante techniek, trefzekere stoten en zijn gevoel voor show en entertainment binnen en buiten de ring.

De bokser heette oorspronkelijk Cassius Clay, maar veranderde zijn naam in 1964 nadat hij was bekeerd tot de islam. Ali bleef een een geliefd en actief publiek figuur nadat hij zijn bokscarrière had beëindigd.

Olympische vlam

De oud-bokser had in 1996 de eer om de olympische vlam te ontsteken bij de openingsceremonie van de Spelen van Atlanta. Bij de Olympische Spelen van 2012 in Londen behoorde Ali tot het selecte gezelschap dat de olympische vlag het stadion mocht binnendragen.

De man uit Louisville, door velen gezien als de beste bokser ooit, trouwde vier keer en kreeg negen kinderen (zeven dochters en twee zonen).

Opname

Eind 2014 werd al gevreesd voor zijn leven, toen Ali werd opgenomen in een ziekenhuis met een ernstige infectie van de urinewegen. Het duurde een aantal weken voordat hij daarvan was hersteld.

Muhammad Ali wordt vrijdag begraven in zijn geboorteplaats Louisville, Kentucky. De begrafenis is toegankelijk voor publiek.