Basketbal

NBA-finale: Schrijven de Warriors of de Cavaliers geschiedenis?

De Golden State Warriors en de Cleveland Cavaliers willen vanaf donderdag in de finale van Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA allebei historie schrijven.

Regerend kampioen Golden State verbrak eerder dit jaar al het record voor de meeste zeges (73) in het reguliere seizoen en zal bij een tweede titel op rij definitief tot het rijtje van beste ploegen uit de geschiedenis van de NBA behoren.

De Cavaliers jagen op hun eerste titel ooit en het eerste grote sportkampioenschap voor de stad Cleveland sinds 1964, toen de American footballers van de Cleveland Browns kampioen werden.

Vier vragen over de best-of-seven-serie die de titelstrijd in de NBA moet beslissen.

1) Wordt Stephen Curry definitief hét gezicht van NBA?
Warriors-coach Steve Kerr had snel een antwoord klaar op de vraag waarom mensen nog steeds twijfelen aan de kracht van zijn sterspeler Stephen Curry: "Omdat hij eruitziet als iemand van twaalf."

Cavaliers-ster LeBron James gold jarenlang onbetwist als de beste basketballer ter wereld, maar de 28-jarige Curry steekt hem de laatste twee seizoenen naar de kroon. De point guard werd dit seizoen zelfs de eerste speler in de geschiedenis van de NBA die unaniem werd verkozen tot meest waardevolle speler (MVP) van het reguliere seizoen.

Voor de media is de strijd tussen Curry en James daarom een ideale verhaallijn in de NBA-finale, maar de hoofdrolspelers vinden het een stuk minder interessant.

"Ik vind alle verhalen over wie het gezicht van de NBA is nogal vervelend", aldus Curry. "Dat is niet waarom ik basketbal, om LeBron van de troon te stoten. Ik jaag op kampioenschappen, daar gaat het voor mij om."

2) Krijgen de Cleveland Browns van 1964 eindelijk een opvolger?
Zowel ESPN als The NewYork Times heeft Cleveland deze eeuw al benoemd tot de meest vervloekte sportstad van de Verenigde Staten en dat is niet zonder reden.

Met de Cavaliers (basketbal), de Indians (honkbal) en de Browns (American football) zijn er drie grote sportteams in Cleveland, maar de laatste keer dat een van die ploegen kampioen werd, was in 1964 (Browns). De gecombineerde 146 seizoenen zonder titel is met afstand de langste reeks in Amerika.

"Onze stad verdient een titel, onze fans verdienen het", zegt James. "Maar wij moeten als spelers nog steeds ervoor zorgen dat het ook daadwerkelijk gaat lukken."

3) Wint LeBron James zijn langverwachte titel met de Cavaliers?
James haalde tussen 2011 en 2014 vier keer op rij de finale met de Miami Heat en won twee keer de titel (2012 en 2013), maar toch verliet hij die ploeg twee jaar geleden. De 31-jarige forward is namelijk geboren en getogen in Ohio en een kampioenschap voor de ploeg uit zijn thuisstaat zou daarom nog meer waarde voor hem hebben.

In zijn eerste periode bij de Cavaliers (2003-2010) kwam de viervoudig MVP van de NBA niet verder dan één finaleplaats in 2007 en toen waren de San Antonio Spurs veel te sterk (4-0).

"Deze finale winnen zou alles voor me betekenen", aldus James. "Maar ik houd me niet bezig met hoeveel druk er op me rust. Als een kind uit een achterbuurt en van een alleenstaande moeder heb ik de verwachtingen voor mijn leven als een professional al overtroffen."

4) Zal er veel veranderen ten opzichte van de finale van vorig jaar?
Voor het tweede jaar op rij gaat de titelstrijd in de NBA tussen de Warriors en de Cavaliers, maar zeker in Cleveland is het gevoel in aanloop naar de finale totaal anders. "Wij staan er als team nu veel beter voor dan vorig jaar, dat is duidelijk", aldus James. "Het is erg fijn dat ons team nu weer compleet is."

De vedette van de Cavaliers moest het vorig jaar in de finale veelal alleen doen, omdat de andere leden van de 'Big Three' - Kyrie Irving en Kevin Love - geblesseerd moesten toekijken.

Point guard Irving en power forward Love zijn nu wel fit en mede daardoor hebben de Cavaliers dit seizoen nog maar twee keer verloren in veertien play-offduels.

De Warriors hebben vrijwel hetzelfde team als vorig jaar, maar kenden wel een stuk lastigere aanloop naar de NBA Finals. In de finale van de Western Conference kwam de ploeg uit Oakland terug van een 3-1 achterstand. "De Cavaliers spelen tot nu toe erg goed deze play-offs", aldus Curry. "Maar wij zijn er ook absoluut klaar voor."

Programma NBA-finale (best-of-seven):
1. Donderdag 2 juni (03.00 uur Nederlandse tijd): Warriors-Cavaliers
2. Zondag 5 juni (02.00 uur Nederlandse tijd): Warriors-Cavaliers
3. Woensdag 8 juni (03.00 uur Nederlandse tijd): Cavaliers-Warriors
4. Vrijdag 10 juni (03.00 uur Nederlandse tijd): Cavaliers-Warriors
5. Maandag 13 juni (03.00 uur Nederlandse tijd): Warriors-Cavaliers
6. Donderdag 16 juni (03.00 uur Nederlandse tijd): Cavaliers-Warriors
7. Zondag 19 juni (02.00 uur Nederlandse tijd): Warriors-Cavaliers

Laatste tien NBA-finales
2015: Golden State Warriors-Cleveland Cavaliers: 4-2
2014: San Antonio Spurs-Miami Heat: 4-1
2013: Miami Heat-San Antonio Spurs: 4-3
2012: Miami Heat-Oklahoma City Thunder: 4-1
2011: Dallas Mavericks-Miami Heat: 4-2
2010: Los Angeles Lakers-Boston Celtics: 4-3
2009: Los Angeles Lakers-Orlando Magic: 4-1
2008: Boston Celtics-Los Angeles Lakers: 4-2
2007: San Antonio Spurs-Cleveland Cavaliers: 4-0
2006: Miami Heat-Dallas Mavericks: 4-2

Tip de redactie