BMX

Nederland met sterke BMX-selectie naar Spelen in Rio de Janeiro

Bondscoach Bas de Bever van de Nederlandse BMX'ers heeft woensdag bevestigd dat hij met Niek Kimmann, Jelle van Gorkom, Twan van Gendt, Merle van Benthem en Laura Smulders naar de Spelen in Rio de Janeiro gaat.

Officieel worden deze vijf namen nu voorgedragen aan NOC*NSF, dat de selectie nog moet goedkeuren.

De keuze van de Bever was makkelijk gemaakt door het WK van vorige week in het Colombiaanse Medellin.

Nederland mag drie mannen afvaardigen naar Rio en alleen Kimmann (20), Van Gorkom (25) en Van Gendt (23) hebben voldaan aan alle kwalificatie-eisen.

Raymond van der Biezen was de beste Nederlander tijdens de vorige Olympische Spelen. Hij werd toen vierde, maar maakt nu geen deel uit van de selectie. Van de huidige selectie reed alleen Van Gendt de finale in Londen. Hij werd toen vijfde.

Kimmann gaat in Brazilië zijn olympische debuut maken. Hij werd vorig jaar wereldkampioen op het olympische onderdeel supercross en veroverde zondag zilver in Medellin.

Vrouwen

Bij de vrouwen heeft Nederland twee startplaatsen en Smulders (22) en olympisch debutante Van Benthem (23) hebben als enige voldaan aan alle eisen.

Smulders veroverde vier jaar geleden brons in Londen.

De BMX-wedstrijden in Rio zijn op 17, 18 en 19 augustus. Net als tijdens de voorbereiding op de Spelen van Londen in 2012 is het parcours waar op de Spelen op wordt gestreden nagebouwd in Papendal.

Tip de redactie