Pelé biedt volgende week een groot deel van zijn unieke collectie te koop aan via het Londense veilinghuis Julien's.

De Braziliaanse voetballegende gaat onder andere afstand doen van drie gouden WK-medailles, een kopie van de oude wereldbeker en de bal waarmee hij op 19 november 1969 het duizendste doelpunt uit zijn carrière maakte.

"Een behoorlijk deel van mijn verzameling heb ik al geschonken aan de stad Santos'', zegt Pelé. "Nu heb ik besloten om fans en verzamelaars ook de kans te geven een deel van mijn geschiedenis in handen te krijgen."

"Ik hoop dat ze deze schatten koesteren en mijn verhaal delen met hun kinderen en de komende generaties.''

Naar verwachting zullen de ruim tweeduizend stukken die onder de hamer komen bij elkaar zo'n 4,5 miljoen euro opleveren. Pelé schenkt een deel daarvan aan een Braziliaans kinderziekenhuis.

Medische kosten

De geruchten gaan dat de 75-jarige Braziliaan het geld ook goed kan gebruiken om zijn eigen medische kosten te betalen. Pelé tobt de laatste jaren met fysieke problemen en lag de afgelopen anderhalf jaar al drie keer in het ziekenhuis.

Tijdens de veiling, die drie dagen duurt, kan worden geboden op unieke items zoals de WK-medailles die Pelé met Brazilië veroverde in 1958, 1962 en 1970. Ook een kopie van de Jules Rimet-trofee uit 1970, de toenmalige wereldbeker, wordt geveild.

Daarnaast kunnen shirtjes en schoenen van Pelé worden gekocht, oude paspoorten en rijbewijzen, de bal waarmee hij in Maracanã voor Santos zijn duizendste treffer maakte, de olympische toorts die hij in 2004 mocht dragen en de prijs die hij kreeg als beste voetballer van de afgelopen eeuw.