De Golden State Warriors hebben voor het tweede jaar op rij de finale van de play-offs van de NBA bereikt. De titelhouder versloeg de Oklahoma City Thunder in de nacht van maandag op dinsdag in de beslissende zevende wedstrijd van de finale van Western Conference.

De Warriors wonnen in de eigen Oracle Arena met 96-88. De ploeg uit Oakland is pas de tiende ploeg in de geschiedenis van de NBA die een 3-1 achterstand in een best-of-seven-serie in de play-offs goedmaakt.

De finale van de NBA, die begint in de nacht van donderdag op vrijdag, wordt zo een herhaling van die van vorig jaar.

Eerder plaatsten de Cleveland Cavaliers van LeBron James zich al voor de titelstrijd. Vorig seizoen wonnen de Warriors met 4-2, maar toen moesten de Cavaliers het wel doen zonder de geblesseerde sterspelers Kyrie Irving en Kevin Love.

Curry

De Thunder stonden bij rust nog voor met 48-42, maar in het derde kwart sloegen de Warriors hun slag (29-12). Stephen Curry besliste het duel door met minder dan dertig seconden te gaan met een driepunter voor 96-86 te zorgen.

De tweevoudig meest waardevolle speler (MVP) van de NBA, die het lastig had aan het begin van de serie tegen de Thunder, eindigde met 36 punten (mede door zeven driepunters) als topscorer van de wedstrijd.

"Dit is gewoon wie hij is", zei Warriors-coach Steve Kerr over Curry, die deze play-offs eerder kampte met blessures. "Hij zag er weer normaal uit."

Thunder-vedette Kevin Durant, wiens contract na dit seizoen afloopt, was met 27 punten het best op schot bij de bezoekers. "Ik heb nog niet over mijn toekomst nagedacht", zei Durant. "We hebben net verloren."