De internationale wielrenunie UCI heeft maandag naar aanleiding van de zware valpartij in de Ronde van België van zaterdag aangekondigd het aantal motoren in wielerkoersen te gaan beperken.

Zaterdag was de Belg Stig Broeckx van Lotto Soudal het voornaamste slachtoffer bij het ongeluk waarbij twee motoren betrokken waren.

De UCI laat maandag weten dat het in samenwerking met enkele betrokken partijen de laatste hand legt aan verscherpte regelgeving voor motorvoertuigen. Wedstrijden moeten daardoor veiliger verlopen.

Bij de nieuwe regelgeving wordt er naast het beperken van het aantal motorvoertuigen bepaald waar deze voertuigen wel en niet mogen rijden. Ook wordt er ook gekeken naar het gewicht van de motoren.

Volgens de UCI was de regelgeving voor auto's en motoren eerder deze maand ook al aangescherpt. Er zal worden onderzocht in hoeverre deze regels zijn nageleefd in de etappe van zaterdag in de Ronde van België.

Cookson

Na de invoer van de nieuwe regels zal er tijdens wedstrijden extra toezicht komen op het naleven van de regels.

"Veiligheid is absoluut een belangrijke kwestie voor de UCI en haar stakeholders. Het is cruciaal dat we er alles aan doen om onze renners te beschermen tegen onnodige risico's", zegt UCI-voorzitter Brian Cookson.

"We hebben al te veel incidenten met motoren gezien en dat is de reden dat we onlangs al de regels hebben aangepast. Op dit moment zijn onze gedachten bij Stig Broeckx, zijn familie, vrienden en ploegmaats van Lotto Soudal."

Demoitié

Opvallend genoeg was Broeckx drie maanden geleden in Kuurne-Brussel-Kuurne ook al slachtoffer van een ongeluk met een motor. Hij werd toen van zijn fiets gereden door een motorrijder en liep daarbij een sleutelbeenbreuk op.

In de voorbije maandan waren er meer incidenten waarbij motoren betrokken waren. In maart overleed de 25-jarige Belg Antoine Demoitié van Wanty-Groupe Gobert zelfs na een ongeval met een motor.