De Holland Acht heeft zondag goud gewonnen op de tweede wereldbeker roeien in het Zwitserse Luzern.

De ploeg van hoofdcoach Mark Emke klopte Duitsland op het zogenoemde Godenmeer. De boot van de Verenigde Staten kwam als derde over de finish.

Het vlaggenschip van Oranje nam na de start meteen de leiding in de finale met een sterk deelnemersveld. De ploeg finishte na 5.28,560. Dat was bijna anderhalve seconde sneller dan Duitsland (5.30,300).

De Verenigde Staten moesten bijna twee seconden toegeven (5.30,54). Nieuw-Zeeland en Rusland waren ook niet opgewassen tegen de nummer drie van het WK van vorig jaar.

De Holland Acht kwalificeerde zich vrijdag ook al als snelste boot voor de eindstrijd.

Braas/Steenman

Roel Braas en Mitchel Steenman eindigden in de twee-zonder als tweede. Het duo moest alleen de boot van Nieuw-Zeeland voor laten gaan. Hamish Bond en Eric Murray bleven voor de 64e keer op rij ongeslagen.

Braas en Steenman eindigden ook al als tweede bij de eerste wereldbeker van het seizoen in het Italiaanse Varese. Ze wonnen brons op het EK en eindigden vorig seizoen als vierde op het WK.

Chantal Achterberg, Nicole Beukers, Inge Janssen en Carline Bouw wonnen brons bij de dubbelvier. Ze gingen langzaam van start maar passeerden in de slotfase China. Polen won goud en het zilver was voor Duitsland.

Harold Langen, Peter van Schie,Vincent van der Want en Govert Viergever wonnen een medaille bij de vier zonder stuurman. Ze finishten als derde, achter de winnende boot van Groot-Brittannië en Australië.

Broenink

Skiffeur Stefan Broenink greep net naast een medaille. Hij eindigde als vierde en kwam een seconde tekort voor brons.

Broenink werd in de slotfase van de race ingehaald door de ervaren Cubaan Angel Fournier. Mahe Drysdale uit Nieuw-Zeeland won goud. De Tsjech Ondrej Synek finishte als tweede.

De Nederlandse lichte vier-zonder (mannen) eindigde zondag als zesde en laatste in de finale van de tweede wereldbeker van het seizoen.

Bjorn van den Ende, Jort van Gennep, Joris Pijs en Tim Heijbrock gingen snel van start en lagen na 500 meter nog op de tweede plaats.