Acht Russische atleten hebben positief getest op doping tijdens de Olympische Spelen van Londen in 2012. Dat blijkt nadat stalen van de Spelen in de Engels hoofdstad opnieuw zijn geanalyseerd.

Het internationaal olympisch comité maakte vrijdag al bekend dat 23 atleten zijn betrapt op het gebruik van verboden prestatiebevorderende middelen in Londen. Van die 23 sporters hebben er acht de Russische nationaliteit, zo meldt het Russische olympisch comité zaterdag.

De namen van de sporters zijn nog niet bekendgemaakt, maar ze zouden in drie verschillende discplines actief geweest zijn tijdens de Spelen in 2012.

Het Russische olympisch comité wil de namen niet vrijgeven voordat ook de B-stalen zijn getest en er een officiële procedure is gestart. 

Vorige week liet de mondiale bond ook al monsters van de Zomerspelen van 2008 in Peking opnieuw analyseren. Daarbij werden 32 sporters als verdacht aangemerkt. Veertien van hen zouden in het bezit zijn van de Russische nationaliteit.

Schorsing

De internationale atletiekfederatie IAAF besloot in november 2015 de Russische atletiekbond voorlopig te schorsen naar aanleiding van een vernietigend rapport van het mondiale antidopingbureau WADA.

Volgende maand wordt waarschijnlijk duidelijk of deze sanctie wordt opgeheven en Russische atleten hun opwachting kunnen maken op de Spelen in Rio.