De San Jose Sharks hebben voor het eerst in de clubhistorie de Stanley Cup Final, de eindstrijd in de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL, bereikt.

De Sharks wonnen in de nacht van woensdag op donderdag de zesde wedstrijd tegen de St. Louis Blues met 5-2, waardoor de eindstand in de best-of-seven-serie 4-2 is in het voordeel van het team van coach Peter DeBoer.

Joel Ward tekende voor twee goals in de HP Pavilion in San Jose, terwijl Logan Couture één doelpunt maakte en twee assists gaf voor de thuisploeg.

Het ervaren toptrio Joe Thornton (36), Patrick Marleau (36) en aanvoerder Joe Pavelski (31), die samen al 39 seizoenen voor de Sharks spelen, waren gezamenlijk goed voor één goal en drie assists.

De Sharks werden in 1991 opgericht en stonden eerder in 2004, 2010 en 2011 in de finale van de Western Conference, maar de ploeg uit Californië bereikte tot woensdag nooit de eindstrijd in de NHL.

De tegenstander in de Stanley Cup Final is Pittsburgh Penguins of Tampa Bay Lightning. Die twee ploegen spelen in de nacht van donderdag op vrijdag een beslissend zevende duel in de finale van de Eastern Conference.