De Cleveland Cavaliers zijn nog één zege verwijderd van een tweede NBA-finale op rij. De ploeg van sterspeler LeBron James was in het vijfde duel van de eindstrijd van de Eastern Conference veel te sterk voor de Toronto Raptors.

De Cavaliers wonnen in de nacht van woensdag op donderdag in eigen huis met 116-78, waardoor de stand in de best-of-seven-serie nu 3-2 is in het voordeel van Cleveland. De thuisspelende ploeg heeft tot nu toe altijd gewonnen in deze serie.

De Raptors waren met zelfvertrouwen afgereisd naar Ohio door twee knappe thuiszeges op rij, maar de Cavaliers beslisten de vijfde wedstrijd praktisch al in het eerste kwart (37-19). Na het derde kwart was de stand zelfs 100-60.

De drie vedettes van Cleveland - James, Kyrie Irving en Kevin Love - waren goed voor respectievelijk 23, 23 en 25 punten. Hun diensten waren in het vierde kwart niet meer nodig.

Bij Toronto, dat maar 27 rebounds pakte tegenover 48 voor de 'Cavs', haalden alleen DeMar DeRozan (14) en Kyle Lowry (13) de dubbele cijfers.

Thunder

De zesde wedstrijd in deze serie is in de nacht van vrijdag op zaterdag in Toronto. James kan dan voor het zesde jaar op rij de NBA Finals bereiken.

De 31-jarige vedette won de titel in 2012 en 2013 met de Miami Heat en verloor de finale in 2011, 2014 (met de Heat) en 2015 (met de Cavaliers).

De Caveliers wonnen de NBA-titel nog nooit. De stad Cleveland wacht al sinds 1964 op een kampioenschap in de een van de vier grote Amerikaanse sporten (basketbal, American football, honkbal en ijshockey).

De winnaar van de finale van de Eastern Conference neemt het in de strijd om de NBA-titel op tegen de Oklahoma City Thunder of de Golden State Warriors. De Thunder leiden met met 3-1 tegen de titelverdediger.