Boksster Nouchka Fontijn heeft zich dinsdag in de klasse tot 75 kilogram gekwalificeerd voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro van komende zomer. 

De 28-jarige Schiedamse moest op de WK in Astana de halve finale bereiken om zich te plaatsen voor de Spelen.

Fontijn slaagde daarin door de als zevende geplaatste Erika Guerrier uit Frankrijk in de kwartfinale te verslaan op punten: 3-0 (39-37, 40-36 en 39-37).

"Ik ben opgelucht en blij dat het me nu gelukt is", zei de Zuid-Hollandse. "Het is de beloning voor jarenlang hard werken. Ik was nerveuzer dan anders voor deze partij. Ik wist dat het nu moest gebeuren. Mede daardoor was het krachtsverschil minder goed te zien dan anders tegen deze tegenstander. Ik voel me nu echter bevrijd."

In de strijd om een plaats in de finale komt Fontijn donderdag uit tegen de Britse Savannah Marshall, de wereldkampioene van 2012. Fontijn won vorig jaar twee keer van haar Engelse rivale, onder meer bij de Europese Spelen in Baku, waar ze de titel veroverde.

Wereldtitel

"Vooraf dacht ik dat de rest van het toernooi me geen bal meer zou interesseren als ik het olympische ticket eenmaal op zak had, maar daar kijk ik nu toch anders tegenaan", bekende Fontijn, die in 2014 de WK met brons afsloot.

"Ik ben nu dicht bij de wereldtitel, maar er wachten nog zware tegenstanders. Eerst Marshall, die hier heel goed op dreef is, en hopelijk daarna de Amerikaanse Claresa Shields, de nummer één van de wereldranglijst. Die ervaring kan ik op weg naar Rio nog goed gebruiken."

Op het olympisch kwalificatietoernooi eerder deze maand werd ze als nummer één van de plaatsingslijst nog verrassend uitgeschakeld in de eerste ronde. Fontijn verloor toen van de ongeplaatste Ierse Christine Desmond.

Müllenberg

Bij hetzelfde toernooi pakte Peter Müllenberg zilver in de klasse tot 81 kilogram, waarmee hij zich als eerste Nederlandse bokser sinds Barcelona 1992 voor de Spelen plaatste.

Met Fontijn erbij heeft Nederland in Rio nu twee deelnemers aan het olympisch bokstoernooi.