De Oklahoma City Thunder hebben in de nacht van zondag op maandag een 2-1 voorsprong genomen in de finale van de Western Conference van de NBA door een zeer overtuigende thuiszege op de Golden State Warriors.

De Thunder waren in het eerste duel in deze best-of-seven-serie in de eigen Chesapeake Arena met liefst 133-105 te sterk voor de titelverdediger.

De thuisploeg maakte het verschil door in het tweede kwart twee keer zoveel punten aan te tekenen als de Warriors (38-19). In het derde kwart, waarin de ploeg van coach Billy Donovan liefst 45 punten maakte, was het verschil zelfs even 41 punten.

Kevin Durant (33 punten, 8 rebounds, 2 assists) en Russell Westbrook (30 punten, 8 rebounds, 12 assists) waren zoals gewoonlijk de uitblinkers bij de Thunder. We gaan niet winnen als die jongens zo blijven spelen'', concludeerde Klay Thompson van de Warriors over de twee sterspelers.

Stephen Curry, die in aanloop naar het duel met een lichte elleboogblessure kampte, kwam bij de Warriors tot 24 punten. De Thunder maakten 39 punten meer dan Golden State in de dertig minuten dat de tweevoudig 'MVP' op het veld stond.

Gordel

Het keerpunt in de wedstrijd kwam halverwege het tweede kwart toen Warriors-forward Draymond Green Thunder-center Steven Adams onder de gordel raakte. De thuisploeg eindigde de helft vervolgens met een run van 24-5.

Green, die moet vrezen voor een schorsing ontkende na afloop dat hij Adams expres schopte: "Ik vermoed dat hij later kinderen wil krijgen. Ik probeer geen einde te maken aan die wens op het basketbalveld, dat slaat nergens op."

De vierde wedstrijd in de finale van de Western Conference is in de nacht van dinsdag op woensdag, ook in Oklahoma City.

De winnaar van deze serie zal in het in NBA Finals opnemen tegen de Cleveland Cavaliers of de Toronto Raptors. De stand in de finale van de Eastern Conference is 2-1 in het voordeel van de Cavaliers van LeBron James.