Mathieu van der Poel is er zondag tijdens de wereldbekerwedstrijd mountainbike in Albstadt wederom niet in geslaagd om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

De voormalig wereldkampioen veldrijden eindigde de race in de Duitse plaats weliswaar als beste Nederlander, maar zijn 34e plaats was nog ver verwijderd van de top twaalf die minimaal nodig was om een stapje dichterbij deelname aan de Spelen te komen.

Van der Poel gaf zondag meer dan zes minuten toe op de Zwitserse winnaar Nino Schurter. Michiel van der Heijden werd 53e en Hans Becking 65e.

Volgende week in La Bresse heeft Van der Poel nog een kans om aan de eisen voor Rio de te voldoen. Hij heeft echter al een streep gezet door de Spelen.

"Persoonlijk had ik eigenlijk al een streep getrokken door Rio na het EK", vertelt Van der Poel aan Mountainbike.be. "Jammer dat ik het niet haal. Al wist ik op voorhand al dat het erg moeilijk zou worden om me te kwalificeren. Ik besefte al dat dit een zwaar onderschatte sport is, waarvan het niveau heel hoog ligt."

"Deze poging was een impulsieve beslissing, een kortetermijnplan. Eigenlijk begon ik er een jaar te laat mee. Vooral de startpositie nekte me. Als ik van de volgende Spelen een langetermijndoel maak, dan zou het misschien toch iets kunnen worden."

Van der Poel gaat desondanks wel van start in La Bresse. "En als ik geselecteerd word voor het WK, dan start ik daar wellicht ook wel."

Fontijn

Nouchka Fontijn bereikte in Astana de kwartfinales van de wereldkampioenschappen boksen. In de klasse tot 75 kilogram was ze in de achtste finale op punten (3-0) te sterk voor de Poolse Lidia Fidura, de nummer veertien van de wereld.

Door de zege is de Nederlandse kopvrouw nog één overwinning verwijderd van een felbegeerd ticket naar de Olympische Spelen in Rio. De eerste vier van het WK in haar gewichtsklasse kwalificeren zich voor Brazilië.

De Europees kampioene neemt het dinsdag in haar kwartfinale op tegen Erika Guerrier, de Franse die in Astana als zevende is geplaatst.

Bij het olympisch kwalificatietoernooi vorige maand in Turkije kon de 28-jarige Schiedamse de hoge verwachtingen nog niet waarmaken. Ze verloor in de eerste ronde als nummer één van de plaatsingslijst verrassend op punten van de Ierse tiener Christine Desmond.

Paulis en Head

Roeisters Ilse Paulis en Maaike Head deden goede zaken op het olympisch kwalificatietoernooi in Luzern. In hun lichte vrouwen dubbeltwee wonnen ze hun serie en gaan zo met vertrouwen naar de finale op dinsdag.

Paulis en Head eindigden in een tijd van 6.54,44, ruim zes seconden voor de Zweedse boot. Zo ontliepen ze de herkansing en gingen ze rechtstreeks naar de finale, waarin ze minimaal tweede moeten worden.

Dat geldt ook voor de vrouwen acht, die zondag tijdens een eerste race tweede werd achter Roemenië. Ook zij varen dinsdag de finale en komen maandag niet in actie.

De vrouwen dubbeltwee moet maandag wel het water op voor een herkansing. Omdat vaste waarde Marloes Oldenburg ziek was, moest Lisa Scheenaard met Karien Robbers het water op. Dat duo kwam negentien honderdsten tekort op Italië en vier seconden op de Deensen.