Bondscoach Giovanni Guidetti van de Nederlandse volleybalsters kan zijn geluk niet op nu de ploeg zich heeft gekwalificeerd voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Oranje versloeg Peru zaterdag met 3-0 in sets, maar was na winst van de eerste set al zeker van een olympisch ticket

"Dit is geweldig. Het is fantastisch om dit team naar de Spelen te leiden. Ik ben gezegend en dankbaar", zei een euforische Guidetti voor de camera van de NOS.

"Dit team is niet alleen ik of iemand anders, maar we doen het samen en dat doen we fantastisch. Als ik kijk waar we precies een jaar geleden waren in Baku en nu, wow. Dit is ongelooflijk, ze zijn echte kampioenen. Ik ben trots op ze."

De 43-jarige Italiaan waagde zich al aan een vooruitblik op de Spelen. "Het wordt zwaar, maar ik denk dat we de groep door kunnen komen. Daarna gaat het om één wedstrijd, de kwartfinale. Daarna speel je namelijk al om de medailles."

Sloetjes

Lonneke Sloetjes, die namens Nederland tot dusver de meeste punten maakte op het OKT in Japan, kon de plaatsing voor Rio maar moeilijk bevatten.

"Ik heb er geen woorden voor en moet het nog even laten bezinken. Iedereen heeft z'n taken uitgevoerd en dan spelen we gewoon zo goed.  Dat is echt mooi. Ik kan het gewoon niet geloven."

Volgens Sloetjes was de ploeg er niet helemaal van op de hoogte dat de winst van de eerste set al volstond. "Ze hebben ons verteld dat we nog een wedstrijd moesten winnen. In de kranten lazen we dat twee sets genoeg zouden zijn."

De volleybalsters zijn voor het eerst sinds 1996 weer aanwezig op de Spelen. Destijds werd Oranje in Atlanta vijfde.