Zwemmen

Kromowidjojo afgetroefd door Sjöström in finale 100 meter vrij

Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk hebben woensdagavond respectievelijk zilver en brons veroverd op de 100 meter vrije slag bij de EK langebaan in Londen.

De Nederlandse zwemsters moesten de Zweedse titelverdedigster Sarah Sjöström voor zich dulden, die aantikte in 52,82. Kromowidjojo klokte 53,24 en Heemskerk kwam tot een tijd van 53,72.

De tijd van Kromowidjojo was sneller dan in haar serie op dinsdag (53,37), ook Heemskerk was sneller dan in de heats (53,81) maar het was niet voldoende om Sjöström van de titel af te houden.

Kromowidjojo werd in 2012 in hetzelfde bad olympisch kampioen op het onderdeel. Vorig jaar werd ze bij de WK langebaan vierde. Woensdag keerde ze als eerste, maar zag ze Sjöström in de tweede vijftig meter voorbij steken.

Kromowidjojo en Heemskerk pakten maandag nog wel het goud met het estafetteteam op de 4x100 meter vrij.

Huilend

"Ik had heel graag willen winnen, maar Sarah is ook niet de minste zwemster", aldus Kromowidjojo bij de NOS. "Ik heb alles gegeven. Met de tijden ben ik nog niet zo bezig. Volgens mij ging het aardig. Het is nog wel een klein gaatje achter Sarah, maar volgens mij zit Nederland niet huilend voor de tv."

"Het belangrijkste is om positief te blijven", blikte ze vooruit naar de Spelen in Rio de Janeiro waar ze haar titel wil verdedigen. "Ik ga er alles aan doen om nog harder te gaan de komende maanden."

Heemserk was tevreden. "Elke medaille is mooi meegenomen", zei ze. "Ik was goed gefocust maar voor deze afstand heb ik nog iets meer tijd nodig. Ik ga goed kijken waar het nog beter kan."

Van der Zanden

Wendy van der Zanden plaatste zich eerder woensdag voor de finale van de 200 meter wisselslag. De Nederlandse zwom in de halve finale de achtste tijd (2.14,18) en dat was net voldoende voor een finaleplek.

Marrit Steenbergen bereikte de eindstrijd niet. Ze werd laatste in haar halve finale in 2.16,42. De finale staat donderdagavond op het programma.

Sebastiaan Verschuren pakte goud op de 200 meter vrije slag. Het was voor de Amsterdammers zijn eerste Europese titel.

Tip de redactie