Doping

IOC-president sluit olympische schorsing nationale bonden niet uit

President Thomas Bach van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) sluit niet uit dat nationale bonden volledig worden uitgesloten van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro als gevolg van bewezen dopinggebruik van sporters.

Bach benadrukt woensdag in een ingezonden artikel in de kranten The Daily Telegraph en USA Today dat het IOC een "zerotolerancebeleid" hanteert in de strijd tegen doping, "niet alleen wat betreft individuele atleten, maar ook voor de gehele entourage om hen heen".

"Mogelijke straffen zijn daardoor levenslange olympische schorsingen voor alle betrokken personen, stevige boetes en schorsingen of uitsluiting van gehele nationale federaties zoals de internationale atletiekfederatie nu al ingesteld heeft bij de Russische atletiekfederatie."

Het IOC maakte dinsdag een nieuwe stap in de bestrijding van dopinggebruik bekend met het nieuws dat er 31 positieve gevallen zijn ontdekt bij 454 hertesten van stalen van de Spelen van 2008 in Peking.

Er zijn direct strafprocedures gestart, waardoor de 31 alsnog betrapte atleten moeten vrezen dat ze komende zomer niet mee mogen doen in Rio. Volgens Bach zouden de gevolgen nog verder kunnen reiken.

"We moeten overwegen of bij 'besmette' federaties het uitgangspunt nog steeds moet zijn dat iemand onschuldig is tot het tegendeel is bewezen."

"Dit kan betekenen dat de betrokken atleten moeten aantonen dat hun internationale en onafhankelijke testresultaten voldoen aan de regels van de wereldantidopingcode, waardoor er een gelijk speelveld ontstaat met de concurrentie."

Rusland

De 62-jarige Duitser, zelf in 1976 olympisch kampioen in het schermen, schreef ook over het onderzoek dat het mondiale antidopingagentschap WADA begonnen is naar Rusland en de mogelijkheid van een door de staat gesteund dopingprogramma.

Grigory Rodchenkov, de voormalig directeur van het antidopinglaboratorium in Sochi, vertelde vorige week tegen de New York Times dat tientallen Russische atleten, onder wie vijftien medaillewinnaars, doping kregen tijdens de Olympische Winterspelen van 2014.

Volgens hem speelde de staat een belangrijke rol bij de verstrekking van de verboden middelen.

"Als het onderzoek bewijs vindt dat deze beschuldigingen waar zijn, dan zou dat een schokkende nieuwe dimensie zijn in het dopingverhaal, met een tot nu toe onvoorstelbaar niveau van criminaliteit", aldus Bach.

"De resultaten van het WADA-onderzoek zullen ook van grote invloed zijn op de beslissing of Russische atleten mee mogen doen aan de Spelen in Rio."

Lees meer over:

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

Transferoverzicht Eredivisie

Transferoverzicht Eredivisie
Tot en met 31 augustus konden spelers van club wisselen. Bekijk alle afgeronde deals in de Eredivisie.

NUwerk

Tip de redactie