Volleybalsters op koers voor Spelen na derde zege op OKT

De Nederlandse volleybalsters liggen dankzij een derde zege op het Olympisch Kwalificatietoernooi (OKT) in Tokio op koers voor een ticket voor de Spelen in Rio de Janeiro. 

De ploeg van bondscoach Giovanni Guidetti was woensdag met 3-0 te sterk voor de Dominicaanse Republiek (25-22, 25-18 en 25-21).

Oranje won in de Japanse hoofdstad eerder van Thailand en Kazachstan, maar van Zuid-Korea werd verloren. Nederland staat daardoor nu derde in de poule met negen punten uit vier wedstrijden. 

In totaal worden er op het OKT vier tickets verdeeld onder acht landen, al staat wel vast dat één plekje gereserveerd is voor het beste Aziatische team. Als Oranje in de top drie eindigt, is het dus zeker van deelname aan de Spelen. 

De laatste keer dat de Nederlandse volleybalsters erbij waren op de Spelen was in 1996 in Atlanta.

Vrijdag wacht de volgende wedstrijd voor Nederland. Italië, dat ongeslagen bovenaan staat in de groep, is dan de tegenstander. Er staan ook nog duels met Peru en gastland Japan op het programma.

Vertrouwen

De Dominicaanse Republiek vocht woensdag tegen Nederland voor een laatste kans nadat de drie eerdere wedstrijden op dit OKT verloren waren. Dat zorgde er echter niet voor dat de Caribische ploeg het Oranje echt moeilijk wist te maken.

Nederland was in de eerste twee sets duidelijk sterker en vooral Lonneke Sloetjes was vaak trefzeker. In de derde set had Oranje meer moeite met het spel van de Dominicaanse Republiek, dat zelfs even op voorsprong kwam. Dankzij een goed slot slaagde de ploeg van Guidetti er alsnog in de wedstrijd in drie sets te beslissen.

"We hadden alles onder controle deze wedstrijd", zei middenaanvalster Yvon Beliën na afloop tegen de NOS. "Het ging even mis in de derde set, maar we dachten: dit moet een driesetter worden, want de energie hebben we nodig de rest van het toernooi. Uiteindelijk maakten we het goed af."

Beliën besefte dat de weg naar Rio volledig open ligt voor Oranje. "Ik heb er het volste vertrouwen in dat het gaat lukken."

Lees meer over:
Tip de redactie