Tennis

'Sharapova wordt woensdag verhoord in dopingzaak'

Maria Sharapova wordt woensdag in Londen verhoord door de internationale tennisfederatie ITF over haar dopinggebruik. 

Dat meldt onder meer de BBC. De vijfvoudig Grand Slam-winnares uit Rusland is sinds maart geschorst nadat ze tijdens de Australian Open in januari positief was bevonden op het verboden middel meldonium.

Volgens Britse media kan ze een schorsing van maximaal vier jaar krijgen. Daardoor zou de loopbaan van de 29-jarige Sharapova zo goed als zeker voorbij zijn.

Sharapova bracht haar positieve dopingtest zelf naar buiten en vertelde dat ze het middel al tien jaar gebruikt op doktersvoorschrift.

Grote fout

Het mondiale antidopigbureau WADA zette meldonium op 1 januari 2016 op de lijst van verboden middelen. Het hartmedicijn heeft ook een prestatiebevorderende werking.

Sharapova, die door haar schorsing is afgezakt naar de 24e plaats op de wereldranglijst, vertelde niet te weten dat meldonium verboden is, maar nam wel de volle verantwoordelijkheid voor haar overtreding van het dopingreglement. "Ik heb een grote fout gemaakt'', zei ze.

Opheffen

Al meer dan tweehonderd sporters hebben dit jaar positief getest op meldonium, maar WADA is de dopinggevallen inmiddels anders aan het beoordelen.

Het blijkt lang te duren voordat het middel volledig uit het lichaam is verdwenen en het zou dus kunnen zijn dat sporters zijn betrapt op meldonium, terwijl ze het vorig jaar innamen. Dat was toen nog legaal.

Sportbonden mogen om die reden in bepaalde gevallen de schorsing van sporters opheffen.

De internationale schaatsunie ISU maakte daar al gebruik van door de voorlopige schorsingen van de Russische schaatser Pavel Koelizjnikov, de shorttrackers Semjon Jelistratov en Jekaterina Konstantinova en kunstrijdster Jekaterina Bobrova op te heffen.

Lees meer over:
Tip de redactie