Justitie VS onderzoekt dopingprogramma Russen

Het Amerikaanse Openbaar Ministerie heeft een onderzoek geopend naar het dopingprogramma van Rusland. De openbaar aanklager in New York doet onderzoek naar Russische officials, atleten, trainers en iedereen die mogelijk heeft geprofiteerd van het dopingregime.

Dat hebben twee anonieme bronnen dinsdag gezegd tegen The New York Times. Samenzwering en fraude zijn de mogelijke beschuldigingen. 

Federale rechters hebben Amerikaanse aanklagers toestemming gegeven om buitenlanders te vervolgen als er een verband is met de Verenigde Staten. Het verband kan beperkt zijn, zoals het gebruik van een Amerikaanse bankrekening of deelname aan sportwedstrijden in de VS.

Voor eventuele vervolging van verdachten moet nog wel een groot aantal hordes genomen worden. Voor bewijs, getuigen en uitlevering is de hulp van Rusland nodig.

Dopinglaboratorium

Een van de potentiële verdachten is directeur Grigory Rodchenkov van het dopinglaboratorium voor de Olympische Winterspelen in Sochi. De arts bekende vorige week in The New York Times dat tientallen Russische atleten, onder wie vijftien medaillewinnaars, tijdens de Spelen in 2014 doping kregen.

Rodchenkov bedacht een cocktail van drie dopingmiddelen, die hij mengde met alcohol en aan de atleten gaf. Het Russische ministerie van sport gaf hem een lijst met atleten die deel uitmaakten van het programma. Op die lijst stonden onder anderen bobsleeër Alexander Zubkov, skeletonner Alexander Tretiakov en langlaufer Alexander Legkov. Ze wonnen allen goud.

Rodchenkov werd in november aangemerkt als de spil van een staatsgesteund dopingnetwerk in Rusland door antidopingbureau WADA. De dopingarts woont tegenwoordig in de Los Angeles en durft niet meer terug te keren naar Rusland.

Testen

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft al 31 atleten betrapt op het gebruik van doping bij het opnieuw testen van stalen van de Olympische Spelen van 2008 in Peking.

Het gaat om 31 atleten uit zes verschillende sporten en twaalf verschillende landen. Als dopinggebruik wordt bewezen dan worden zij geschorst voor de Spelen komende zomer in Rio de Janeiro.

Het IOC meldde twee maanden geleden dat het in samenwerking met het mondiale antidopingagentschap WADA doelgericht bloed- en urinestalen van de Zomerspelen van 2008 en 2012 opnieuw ging testen op doping.

De hoop was dat er met nieuwste wetenschappelijk analysemethoden nu wel bewijs van dopinggebruik gevonden kon worden. De hertesten richtten zich op sporters die mogelijk komende zomer ook deel zullen nemen aan de Spelen in Rio.

In totaal zijn er 454 hertesten gedaan. Binnenkort zullen er ook nog 250 stalen van de Spelen van 2012 in Londen opnieuw getest worden.

Lees meer over:

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

Transferoverzicht Eredivisie

Transferoverzicht Eredivisie
Tot en met 31 augustus konden spelers van club wisselen. Bekijk alle afgeronde deals in de Eredivisie.

NUwerk

Tip de redactie