IOC vindt 31 dopinggevallen bij hertesten van Olympische Spelen 2008

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft 31 atleten betrapt op het gebruik van doping bij het opnieuw testen van stalen van de Olympische Spelen van 2008 in Peking.

Dat meldt het IOC dinsdagmiddag op de eigen site.

Namen mogen nog niet bekendgemaakt worden, maar het gaat om 31 atleten uit zes verschillende sporten en twaalf verschillende landen. Als dopinggebruik wordt bewezen dan worden zij geschorst voor de Spelen komende zomer in Rio de Janeiro.

Het bestuur van het IOC besloot dinsdag bij een speciale bijeenkomst dat er per direct strafprocedures zullen worden gestart. De nationale olympische comités van de betrokken sporters zullen in de komende dagen worden geïnformeerd.

Doelgericht

Het IOC meldde twee maanden geleden dat het in samenwerking met het mondiale antidopingagentschap WADA doelgericht bloed- en urinestalen van de Zomerspelen van 2008 en 2012 opnieuw ging testen op doping.

De hoop was dat er met nieuwste wetenschappelijk analysemethoden nu wel bewijs van dopinggebruik gevonden kon worden. De hertesten richtten zich op sporters die mogelijk komende zomer ook deel zullen nemen aan de Spelen in Rio.

In totaal zijn er 454 hertesten gedaan. Binnenkort zullen er ook nog 250 stalen van de Spelen van 2012 in Londen opnieuw getest worden. "Het doel is om ervoor te zorgen dat er geen dopingzondaars naar de Spelen in Rio de Janeiro komen", aldus het IOC.

Het comité zal bovendien een breder programma opzetten om de stalen van alle medaillewinnaars in Peking en Londen opnieuw te testen. Ook de stalen van atleten die mogelijk een medaille krijgen als op doping betrapte collega's uit de uitslag worden geschrapt, zullen opnieuw worden getest.

Sochi

Het IOC belooft ook dat er "snel en kordaat" zal worden opgetreden in de controverse rondom het antidopinglaboratorium in Sochi.

Grigory Rodchenkov, de voormalig directeur van het laboratorium, vertelde vorige week tegen de New York Times dat tientallen Russische atleten, onder wie vijftien medaillewinnaars, doping kregen tijdens de Olympische Winterspelen van 2014 in Sochi.

Het bestuur van het IOC heeft het WADA gevraagd om een groot onderzoek in te stellen naar deze beschuldigingen. Bovendien is het antidopinglaboratorium in Lausanne, waar alle B-stalen van de dopingtesten van Sochi in totaal tien jaar worden bewaard, gevraagd om mee te werken met het WADA.

"Al deze maatregelen zijn een grote klap voor de valsspelers die wij niet zullen laten winnen", zegt IOC-voorzitter Thomas Bach. "Het laat nogmaals zien dat dopingzondaars zich niet kunnen verstoppen. We bewaren stalen voor tien jaar zodat valsspelers weten dat ze nooit rust hebben."

Lees meer over:
Tip de redactie