Boksen

Tyson Fury biedt excuses aan voor controversiële uitspraken

Wereldkampioen in het zwaargewicht Tyson Fury heeft spijt betuigd voor een interview vorige week waarin hij controversiële uitspraken deed over onder meer homoseksuelen, vrouwen en Joden.

"Ik bied aan iedereen die zich beledigd voelde door mijn uitspraken mijn excuses aan", aldus de 27-jarige Fury in een verklaring. "Ik heb wat dingen gezegd die misschien wat mensen pijn hebben gedaan en dat is iets wat ik als christen niet wil doen."

"Het is geen excuus, maar de toegenomen media-aandacht zorgt er soms voor dat ik me in het openbaar verkeerd gedraag. Ik wilde niemand schaden. Ik weet dat er meer van mij verwacht wordt als ambassadeur van het Britse boksen en ik beloof beterschap voor de toekomst."

"Iedereen die me persoonlijk kent, weet ik dat absoluut geen racist ben. Ik hoop dat iedereen deze excuses aanvaardt."

Seksistisch

Fury deed vorige week in een lang video-interview met SportsView London uitspraken die direct werden bekritiseerd als homofoob, seksistisch en antisemitisch. De bokser gaf ook zijn mening over bestialiteit en pedofilie.

De Brit deed eind vorig jaar in aanloop naar zijn gevecht om de wereldtitel met Wladimir Klitschko ook al controversiële uitspraken over homoseksualiteit, pedofilie en vrouwen.

Meer dan honderdduizend mensen tekenden vervolgens een petitie die stelde dat Fury van de lijst van nominaties moest worden gehaald voor de BBC-prijs voor de Britse sportpersoonlijkheid van het jaar.

De Engelsman bood in december bij de uitreiking van de prijzen zijn excuses aan voor die uitspraken. De Britse boksraad besliste later dat hij geen straf verdiende.

Fury bokst op 9 juli in Manchester opnieuw tegen Klitschko om de wereldtitel in het zwaargewicht bij de bonden WBA en WBO. Hij meldde eerder deze maand dat hij van plan is na dat gevecht een punt achter zijn loopbaan te zetten.

Lees meer over:
Tip de redactie